Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 06:35

Praha – Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) naplní do konce roku cíl dodat ve své iniciativě Ukrajině 500.000 kusů velkorážové munice. Dodávky by pak měly pokračovat kontinuálně, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK. Vyslovil se pro další vojenskou podporu Ruskem napadené země, která musí zahrnovat i pomoc s energiemi přes letošní zimu, protože Rusko útočí zcela záměrně na energetickou infrastrukturu.

Možné zapojení severokorejských vojáků do konfliktu na Ukrajině označil Fiala za něco naprosto nepřijatelného. „Jenom to ukazuje nebezpečí, které Severní Korea a všechny podobné režimy, třeba Írán, představují pro mír ve světě, pro soužití národů, zachování mezinárodního řádu postaveného na pravidlech,“ uvedl Fiala.

Česká muniční iniciativa získává pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích i mimo Evropskou unii. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Premiéři trojice zemí minulý týden v prohlášení uvedli, že iniciativa se nesmí zastavit na konci roku a musí pokračovat i v roce 2025. Fiala ČTK řekl, že spíš než konkrétní cíl pro příští rok by preferoval kontinuální dodávky.

„Naplníme cíl, který jsme si dali do konce roku, to znamená 500.000 kusů velkorážové munice,“ uvedl. Ocenil spolupráci s Dánskem a Nizozemskem. „Myslím, že tato koalice je pro ČR velmi důstojná,“ řekl. Státy zapojené do iniciativy již potřebu chápou a Fiala očekává, že se budou podle vlastních možností přidávat.

Potřeba dodávat zbraně Ukrajině trvá a Fiala je rád, že se k tomu hlásí i Evropská rada. „Je to jedna z forem, jak můžeme pomoci, určitě to ale není to jediné a to, co stačí. Je to jedna z věcí v celé té skládačce,“ uvedl. Za velký úkol pokládá pomoc Ukrajině s energiemi přes letošní zimu, protože Rusko útočí zcela záměrně na energetickou infrastrukturu. Je to i v zájmu bezpečnosti Evropy, protože to stabilizuje situaci a umožní předejít uprchlické vlně, míní.

Jihokorejská tajná služba minulý týden uvedla, že KLDR přesunula na ruský Dálný východ na 1500 příslušníků speciálních sil, aby na tamních vojenských základnách podstoupili výcvik pro boj na Ukrajině. Celkově chce podle ní Pchjongjang vyslat na podporu Ruska na 12.000 vojáků. Fiala pokládá zapojení vojáků KLDR do konfliktu za něco naprosto nepřijatelného.

Podíl.
Exit mobile version