Česko našlo v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohlo Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování, prohlásil na Mnichovské bezpečnostní konferenci český prezident Petr Pavel.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel. Bruselský server Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů jsou v zemích Severoatlantické aliance považovány za standardizovanou munici, která by měla být použitelná v kombinaci se zbraněmi jednotlivých členských zemí. Granáty ráže 122 milimetrů se používají například v sovětských houfnicích.

Pavel označil situaci na Ukrajině za složitou. „Situace na bojišti se od loňska významně změnila. Není dobrá,“ řekl. Poznamenal, že Rusko se z mnoha chyb poučilo, změnilo taktiku a převedlo hospodářství na válečnou úroveň. „Rusko se nestará o lidské zdroje a prezident Vladimir Putin pracuje na nějakém viditelném úspěchu před prezidentskými volbami,“ řekl Pavel.

Podle hlavy českého státu se proto Západ v pomoci Ukrajině musí zlepšit. „Je třeba Ukrajinu podpořit zbraněmi a municí ze všech dostupných zdrojů,“ řekl. Dodal, že tak, jako je Ukrajina inovativní na bojišti, musí Západ podobně přistupovat ke zbrojním zdrojům, které je nutné hledat všude.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.