Aktualizace: 21.02.2024 14:37

Praha – Od začátku ruské invaze na Ukrajinu pomohly české humanitární organizace milionům Ukrajinců přímo na Ukrajině i těm, kteří uprchli do Česka. Na pomoc vynaložily miliardy korun, které získali ve sbírkách. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnily organizace Člověk s tísni a ADRA. Podrobnější informace poskytovatelé pomoci na Ukrajině zveřejní ve čtvrtek dopoledne na tiskové konferenci. O víkendu uplynou od začátku ruské invaze dva roky, v následujících dnech se chystají akce po celém Česku.

Člověk v tísni na pomoc Ukrajině vynaložil téměř 4,7 miliardy korun, které vybral od více než půl milionu dárců. Organizace má na Ukrajině přes 500 pracovníků. „Doručujeme s partnerskými organizacemi vodu a potravinové balíčky poblíž frontových linií, opravujeme domy, pomáháme vnitřním uprchlíkům v kolektivních centrech na západě země. Podporujeme ale také nezávislá média nebo pomáháme dokumentovat válečné zločiny,“ uvedla dnes organizace v tiskové zprávě.

V Česku se zaměřuje na ty uprchlíky, kteří nemají dostatek zdrojů, nemohou pracovat, mají problémy se zdravím nebo o někoho pečují. Celkem pracovníci Člověka s tísni pomohli více než dvěma milionům Ukrajinců. „Pokračujeme a jsme připraveni pokračovat tak dlouho, jak to bude potřeba,“ řekl ředitel organizace Šimon Pánek.

Dalším asi 313.000 lidí pomohla organizace ADRA, která od dárců na tyto účely obdržela 250 milionů korun. „Naše pomoc se v průběhu měsíců mění podle aktuálních potřeb lidí. V prvních měsících šlo především o akutní humanitární pomoc pro statisíce uprchlíků, nyní se více zaměřujeme na aktivity dlouhodobějšího charakteru, jako je obnova infrastruktury, opravy domů, podpora kolektivních center pro vnitřně vysídlené apod.,“ uvedl Andrej Arvensis, vedoucí oddělení zahraničních projektů ADRA.

V Česku se ADRA soustředí na integraci uprchlíků, organizuje jazykové kurzy, volnočasové aktivity či konverzační setkávání, poskytuje i psychologickou pomoc. Její dobrovolnická centra uspořádala 3139 akcí a aktivit, do kterých se zapojilo 10.529 ukrajinských dětí i dospělých.

Humanitární organizace se shodují na tom, že solidarita Čechů s Ukrajinou přetrvává a dárci na sbírky nadále přispívají. Přímo ve válčící zemi chce Člověk v tísni i nadále poskytovat humanitární pomoc nebo pečovat o duševní zdraví a odolnost lidí, v ČR se chce vedle stávající práce zaměřit na prevenci pracovního vykořisťování a pomoc mladým. ADRA se plánuje na Ukrajině podílet na obnově infrastruktury ve východní části země.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.