Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 11:51

Velika Gorica (Chorvatsko) – České fotbalistky v pátek zahájí proti Bělorusku 1. kolo play off o postup na mistrovství Evropy 2025. Duel má výkop ve 20:30 a stejně jako úterní odveta se uskuteční na neutrální půdě v chorvatské Veliké Gorici, protože Bělorusko kvůli sankcím za válku na Ukrajině nesmí hrát doma. Vítěz dvojzápasu si zahraje o postup na závěrečný turnaj do Švýcarska s lepším ze souboje mezi Portugalskem a Ázerbájdžánem.

Češky mají s Běloruskami čerstvou zkušenost. Minulý rok je v Lize národů dvakrát zdolaly a před dvěma lety v kvalifikaci o mistrovství světa vyšly ze vzájemné konfrontace s bilancí jedné výhry i porážky.

„Všechny si uvědomujeme důležitost nadcházejícího srazu. Ve Veliké Gorici jsme shodou okolností s Běloruskem hrály vloni a vyhrály jsme 2:1. Věřím, že zvládneme i oba nadcházející zápasy a že postoupíme do druhého kola baráže,“ řekla záložnice Kateřina Kotrčová v rozhovoru pro web FAČR.

„Tímto losem jsme přišli o výhodu domácího prostředí, což mě samozřejmě nesmírně mrzí. Prostředí ve Veliké Gorici ale dobře známe a je tedy v rámci možností dobře, že se oba zápasy odehrají na stejném místě. Otázkou zůstává jen to, jaký bude stav hrací plochy, ale všichni věříme tomu, že to bude v pohodě a že to zvládneme,“ uvedl kouč Karel Rada.

Jeho svěřenkyně se díky vítězství ve skupině B Ligy národů probojovaly do elitní kvalifikační skupiny, v níž v konkurenci favorizovaných týmů Španělska, Dánska a Belgie obsadily poslední příčku. O premiérovou účast na velkém turnaji tak musí zabojovat v dvoukolové baráži. Povzbuzením jim může být červencové domácí vítězství 2:1 nad mistryněmi světa ze Španělska, čeká je ale rozjetý soupeř. Bělorusky vyhrály posledních osm zápasů, navíc bez inkasované branky.

Rada se může spolehnout na všechny obvyklé opory kromě zraněné brankářky Olivie Lukášové. Ve třiadvacetičlenné nominaci jsou poprvé brankářka Vanesa Jílková, záložnice Radka Paulenová a útočnice Aneta Polášková.

Podíl.
Exit mobile version