Aktual.: 27.10.2024 07:20

Praha – V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie (EU), začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo (CBAM) má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.

„Stále ale není jasné, kam budou putovat výnosy a jestli systém uhlíkového cla zvyšuje klimatickou laťku pro všechny. A zda to pomáhá s motivací ostatních států, aby zaváděly vlastní systémy emisního obchodování,“ řekl ČTK analytik Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Jungwirth Březovský. Platit uhlíkové clo by měly firma začít v roce 2026.

EU zavedla uhlíkové clo na dovážené suroviny a výrobky ze třetích zemí, jejichž výroba je spojená se zvýšenou emisí skleníkových plynů. Uhlíkové clo se týká dovozu železa a oceli, hliníku, elektrické energie, vodíku, hnojiv, cementu a aktivních katodových materiálů ze třetích zemí. Pro evropské firmy platí od roku 2005 systém emisních povolenek, kdy musí platit za uhlíkovou stopu. Očekává se, že seznam výrobků podléhající uhlíkovému clu bude v budoucnu rozšířen.

Dovozci budou muset nově zjišťovat u dodavatele daných komodit informace o uhlíkové stopě. Současné hlášení bude zahrnovat červenec, kdy je možné ještě uvést standardizované hodnoty, srpen a září už ale bude třeba odevzdat celní správě skutečné hodnoty emisí. Termín na odevzdání je do 31. října, případná dodatečná oprava je pak možná do 30. listopadu 2024.

Očekávaný výnos z CBAM je kolem dvou miliard eur ročně v úvodní fázi, 75 procent z toho má jít do unijního rozpočtu, tedy 1,5 miliardy eur. Výnosy však zdaleka nedosahují částek z výnosů z emisních povolenek.

Podle Lenky Janákové z Hospodářské komory ČR zatím není zcela jasné, nakolik bude nový systém pro firmy problematický. „Dovozci dosud často používali odhady emisí, které mohly být nižší než skutečné hodnoty. Teď musí doložit reálná data, což bude hlavně otázka kontroly,“ řekla ČTK. Pokud bude systém postaven tak, že se nesmí dovézt produkt ze třetí země, aniž by měl u sebe potvrzení reálných emisí, tak je podle ní klíčové se ptát, kdo toto potvrzení vydá, jak spolehlivě bude ověřeno a hlídáno.

Regulace nastupuje v několika fázích, v současné době tedy firmy musí hlásit skutečné emise. První fáze regulace skončí v lednu 2026, kdy budou muset firmy uhlíkové clo již platit. Současná fáze má připravit výrobce, dovozce a celní správu na nový systém.

Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na dlouhodobé riziko snížení konkurenceschopnosti evropských firem na globálním trhu. „CBAM sice řeší otázku dovozů do EU, ale nechrání evropské firmy při exportu na zahraniční trhy,“ uvádí Svaz ve svém prohlášení ze srpna. Podle něj bude nutné pravidelně vyhodnocovat účinnost CBAM. A pokud se ukáže, že mechanismus nedokáže zabránit úniku uhlíku, mělo by se znovu zvážit zrušení bezplatných emisních povolenek pro evropské firmy, dodal svaz.

Podíl.