Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 12:44

Praha – České dráhy (ČD) v sobotu obnoví po záplavách provoz vlaků mezi Prahou a Ostravou. O víkendu pojedou první tři páry spojů až do Žiliny a v pondělí další dva až do Košic. Zavedení dalších dálkových i regionálních spojů dopravce předpokládá v dalších dnech podle toho, jak bude obnovována drážní infrastruktura a bohumínské depo, které v uplynulých dnech zaplavila voda a kde uvízly vlaky. ČD o tom dnes informovaly v tiskové zprávě. Dopravce RegioJet začne jezdit mezi Prahou a Ostravou dnes odpoledne, od soboty budou jezdit do Ostravy i jeho brněnské rychlíky.

Vlaky dopravců zatím ale nebudou vjíždět do ostravských stanic Svinov a hlavní nádraží, které během záplav také skončily pod vodou. Vlaky budou vedené přes ostravské Vítkovice a Kunčice.

Prvním spojem ČD, který vyrazí z pražského hlavního nádraží do Ostravy a dál na Slovensko, bude vlak Ostravan v sobotu v 08:19. Další pojedou z Prahy v 12:19 a 16:19. V pondělí se k nimi přidají spoje z Prahy v 06:00 a 18:19. „Kvůli omezením v železničním uzlu Ostrava vlaky pojedou odklonem přes Ostravu-Vítkovice a dál přes Havířov do Českého Těšína. Vlaky nebudou obsluhovat stanice Ostrava-Svinov, Ostrava hlavní nádraží, Bohumín a Karviná hlavní nádraží. Místo toho zastaví ve stanicích Ostrava-Vítkovice,“ uvedli zástupci ČD.

Obnovení provozu dalších vlaků na severu Moravy a ve Slezsku bude podle nich záviset na zprovoznění poškozené infrastruktury a na obnovení činnosti depa a centra údržby v Bohumíně. Podrobné informace o provozu jsou na www.cd.cz/omezeniprovozu.

Podle mluvčího hasičů Správy železnic Martina Kavky byl provoz na koridoru mezi Hranicemi na Moravě, Studénkou, Polankou nad Odrou a ostravskými stanicemi ve Vítkovicích a Kunčicích obnoven od dnešního poledne a cílem je vrátit ho co nejdříve do plného provozu. Aby se uvolnila kapacita trati, bude postupně zprovozněna i nákladní doprava.

„Zároveň intenzivně pracujeme na zprovoznění dalších tratí. Sjízdné jsou už například koleje spojující Mikulov, Hrušovany nad Jevišovkou a Šanov na jižní Moravě. Od dnešního poledne budou moct jezdit vlaky také mezi Opavou a Hradcem nad Moravicí. Na trati Sedlnice – Mošnov se dnes obnoví elektrická doprava do Mošnova a zítra (v sobotu) bude opět v provozu i úsek Sedlnice – Příbor,“ sdělil novinářům Kavka.

 

 

Podíl.
Exit mobile version