Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 10:46

Praha – Česká energetická skupina Energo-Pro koupí sedm malých vodních elektráren v Brazílii od společností spravovaných Brookfield Asset Management. Celkový instalovaný výkon těchto zdrojů činí 90 megawattů (MW). ČTK o tom informovala firma Energo-Pro. Cenu transakce, kterou ještě musí schválit regulační orgány, firmy neuvedly. Podle serveru e15.cz česká skupina zaplatí přibližně 120 milionů eur, tedy zhruba tři miliardy korun.

Energo-Pro, které se zaměřuje na vodní energetiku, tak dál rozšiřuje své zahraniční portfolio. Brazílie bude pátým zahraničním trhem firmy. Jihoamerický stát patří s celkovou instalovanou kapacitou vodních elektráren překračující 110 gigawattů (GW) k předním hydroenergetickým trhům na světě.

„Akvizicí vysoce kvalitního portfolia zajištěného dlouhodobými smlouvami o prodeji vyrobené elektřiny vstupujeme do země s velkou tržní ekonomikou a dlouhou historií vodní energetiky. V minulých letech vyrobily tyto elektrárny přes 400 gigawatthodin (GWh) elektřiny,“ řekl výkonný šéf skupiny Energo-Pro Petr Milev.

Kupované elektrárny jsou na řekách Lambari, Pomba, Grande a Verde. Nejmenší z těchto zdrojů Cristina má instalovaný výkon 3,8 megawattu, největší hydroelektrárna Verde 4A dosahuje výkonu 28 MW. „Všechny tyto vodní elektrárny disponují vodními nádržemi, což umožňuje flexibilní řízení jejich provozu,“ dodal Milev.

Firma uvedla, že se jedná vesměs o poměrné nové a dobře udržované elektrárny, všechny byly zprovozněny v minulém desetiletí. Elektrárny mají dlouhodobé licence s průměrnou délkou 24 let, které bude možné prodloužit. Kromě toho mají podle české firmy navíc uzavřené smlouvy o garantovaných výkupních cenách elektřiny, které se každoročně upravují o inflaci.

Energo-Pro bude brazilskou akvizici částečně financovat vydáním takzvaných zelených dluhopisů, které jsou určeny pro obnovitelné zdroje energie. Česká skupina získá v elektrárnách po dokončení transakce stoprocentní nebo alespoň kontrolní podíl.

Společnost Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Vlastní a provozuje vodní elektrárny ve čtyřech zemích – v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice. Společnost zároveň působí i v Kolumbii, kde staví vodní elektrárnu Chorreritas, její spuštění očekává v roce 2026.

Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než 2,5 milionu zákazníků. Do skupiny patří i výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group. Energo-Pro zaměstnává téměř 9700 lidí. V loňském skupině skupina dosáhla provozního zisku před odpisy a zdaněním (EBITDA) 322,8 milionu eur (zhruba 8,13 miliardy korun). Meziročně jde o nárůst o pět procent.

Podíl.
Exit mobile version