Události: Stravování v Česku (zdroj: ČT24)

Více než polovina Čechů se stravuje lépe než před rokem a až osmdesát procent se snaží brát větší ohled na zdravé stravování. To je sice podle nového evropského průzkumu v Česku na vzestupu, stále však na velmi pomalém. Podle dat Češi často jedí ve spěchu, v nevhodném prostředí a rozhodující je pro ně cena. Nadměrně také konzumují maso a naopak málo zeleninu. Resort zdravotnictví proto zavádí preventivní projekty, které se zaměřují například na menší solení.

Lektorka příspěvkové organizace Osmička pro rodinu Iveta Javorová přichází každý den do práce dříve, aby se nasnídala s kolegyní. „Je to náš rituál, že si dáváme ranní snídani tady a u toho probereme různé pracovní věci,“ říká. Jídlo si pak většinou nosí z domu nebo objednávají.

„Někdy se stane, že zjistím, že je večer a že jsem třeba nejedla,“ přiznává Javorová. Díky své dceři se však podle svých slov naučila nosit alespoň müsli tyčku. Se svou dcerou řeší hlavně večeři, jelikož je pro ni i kvůli alergiím pravidelná strava důležitá.

Právě domácí stravování je stále větším tématem. „Lidé víc a víc přemýšlí, na čem vaří, s čím vaří, v čem si udělají doma dobrou kávu. Velkým trendem je i nádobí, jako jsou třeba kvalitní pánve, na kterých můžete i zdravě vařit, což je v dnešní době velké téma, je to podstatné,“ sdělil spoluzakladatel firmy s kuchyňskými potřebami Pavel Staněk.

Podle průzkumů se lidé odbývají

Evropský průzkum stravovacích návyků upozorňuje na dlouhodobou tendenci se odbývat. „Více než třetina lidí se naobědvá za méně než dvacet minut. To je velmi špatný trend,“ varuje členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.

Problémem je například nadměrná konzumace masa, třetina Čechů ho jí až pětkrát týdně. Jenže i padesátigramová denní porce podle lékařů zvyšuje riziko rakoviny střeva. Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum uvádí, že dvacet tři procent úmrtí je spojeno právě se špatnou stravou. „Máme více než milion diabetiků, což je více než deset procent populace. Je to problém, který je alarmující,“ dodává.

Nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu Eliška Selingerová dále varuje před vysokým příjmem soli. Podle jejích slov Češi, zejména muži, překračují maximální doporučená množství až třikrát.

„Nám se v Česku prodlužuje doba života, ale stagnuje doba života ve zdraví,“ upozornil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory.

Nedostatek zeleniny

Jedna z hlavních překážek zdravého stravování v Česku jsou ceny. Třetina domácností oslovených v průzkumu uvedla, že za jídlo utratí dvacet až třicet procent příjmů. Někteří i víc než čtyřicet. Podle stejného zdroje pak polovina lidí při vaření přemýšlí nad cenou jídla víc než před rokem. Zhruba čtyřicet procent dotázaných uvedlo, že dosavadní růst cen je přiměl k větší kreativitě v kuchyni. Víc než polovina pak dodává, že pokud by náklady na stravování dál rostly, tak omezí výdaje při nákupu jídla.

Navíc jen čtvrtina lidí si dopřává zeleninu každý den, polovina maximálně čtyřikrát týdně. Doporučený denní příjem je zhruba čtyři sta gramů. Nejoblíbenější zelenina k obědu jsou rajčata, salátová okurka, papriky a mrkev.

Z průzkumu dále vyplynulo například to, že až osmdesát pět procent Čechů má rádo hranolky a nejoblíbenější zákusek je větrník.

Podíl.