„Můžete být pravičák, můžete být levičák, ale nesmíte být blbec, to je základ. Musíte vědět, že finanční rovnováha je něco, co by mělo být před závorkou. Jsme malá otevřená ekonomika a nemůžeme si dovolit to co USA,“ komentuje stav financí ekonom Miroslav Zámečník. Díra, která v nich vznikla po zrušené superhrubé mzdě, se podle něj jen tak nezalepí. „Pro to ODS nikdy neměla hlasovat,“ říká.

Spotlight Aktuálně.cz – Miroslav Zámečník | Video: Tým Spotlight

„Nad propastí nevisíme, ale máme špatnou náladu. Doba nejistoty národ rozhodila a to se projevuje tím, že kdo má peníze, ten neutrácí a šetří je. My jsme skončili s druhou nejvyšší mírou úspor v Evropě a divíme se, že HDP neroste. Když ty peníze neutratíte, těžko se ekonomické pohyby mohou zrychlovat,“ popisuje Zámečník, co brzdí českou ekonomiku. A dodává, že kromě českého konzervativního přístupu k investování hrají roli samozřejmě i strukturální problémy. 

„Je otázka, co budeme dělat s dekarbonizací v celé Evropské unii. Česko je jedna z nejprůmyslovějších zemí s docela velkou váhou oborů, které je extrémně těžké dekarbonizovat,“ vypočítává odborník. Na druhé straně ale Česko chválí za to, jak je v některých ohledech adaptabilní. „My jsme schopni vyrobit úplně všechno. Ne vymyslet, ale vyrobit. Na to jsou Češi extrémně dobří,“ dovysvětluje s tím, že taková země může mít výhodu, pokud jde o zvýšení bezpečnosti dodávek některých technologií.

V ohledu na sestavování nového státního rozpočtu Zámečník tvrdí, že jeho navýšení kvůli následkům povodní určitě zvládneme, jelikož jde o jednorázovou a dočasnou věc. Co ale vnímá jako táhnoucí se problém, je „dědičný hřích“ zrušení superhrubé mzdy, pro které před čtyřmi lety zvedli ruku nejen poslanci hnutí ANO a SPD, ale i v současnosti vládnoucí ODS.

„To nejde kompenzovat. Úsporu sto miliard neuděláte na osekávání výdajů, pokud chcete udržet nějakou elementární soudržnost společnosti,“ kritizuje Zámečník.

Podle ekonoma by mělo být cílem kabinetů rozpočet co nejvíce vyrovnávat, místo toho to ale vypadá, že každý chce rozdávat „těm svým“ a výsledkem je problematická fiskální situace.

„Nesmíte být blázen. Vyrovnávejte a pak si v rámci vyrovnaného rozpočtu rozdávejte svému elektorátu, ale musí to být jenom takové ‚cukrování‘,“ nabádá Zámečník, podle kterého to bude mít budoucí vláda extrémně těžké, pokud má „populistické instinkty“ a demografickou krizi na obzoru.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Podíl.
Exit mobile version