Komerční prezentace Aktual.: 6.10.2024 11:31

Praha – Vojáky, kteří za druhé světové války bojovali za osvobození Evropy, by současná společnost neměla rozlišovat podle jejich národnosti nebo ideového zaměření. Spojovala je totiž myšlenka svobody a statečnost. U příležitosti 80. výročí takzvané Karpatsko-dukelské operace to dnes v Národním památníku na Vítkově v Praze řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Karpatsko-dukelskou operaci komunistický režim v Československu podle Černochové využíval k upevňování své moci. „Máme to štěstí, že žijeme v době, kdy nemusíme slavnou historii našeho národa překrývat pokřiveným ideologickým nánosem. Ve svobodě si připomínáme hrdiny ze západní fronty, kteří měli být zapomenuti, a na druhé straně oslavujeme i ty z východu, ačkoliv nám byli v minulosti všichni líčeni jako pravověrní komunisté,“ uvedla ministryně. Po únoru 1948 přitom režim mnohé z nich pronásledoval nebo dokonce zavraždil, doplnila.

Karpatsko-dukelská podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky připomíná, že svobodu nelze získat bez obětí. „Ukázala, že nezměrné úsilí, obětavost, rozhodnost, odhodlání a statečnost jsou tím, co vede k vítězství. A to jsou hodnoty, na kterých stojí česká armáda i dnes,“ dodal.

Ministerstvu obrany se letos v archivech podařilo dohledat jména 668 vojáků, kteří padli na polské straně Dukelského průsmyku. „A já jsem tedy moc ráda, že zde mohu oznámit, že v příštím roce plánujeme ve spolupráci s polským městem Dukla zřídit nový válečný hrob věnovaný právě jim,“ řekla ministryně.

Černochová dnes také udělila Záslužný kříž ministerstva obrany příslušníkům sedmé mechanizované brigády, která nese čestný název Dukelská a vznikla před 30 lety. Společně s bojovníkem v Dukelském průsmyku, generálem Miloslavem Masopustem, pak položila květiny na hrob neznámého vojáka, který na Dukle před 80 lety padl.

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo v závěru roku 1944 a které bylo později potlačeno. V operaci bojovalo na sovětské straně přes 100.000 vojáků a také 1. československý armádní sbor pod vedením Ludvíka Svobody proti asi stotisícové německé armádě.

Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října. Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20.000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16.000 vojáků, pak dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

Podíl.
Exit mobile version