Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 12:04

Praha – Básnířka, překladatelka a aktivistka pobývající v Nizozemsku Jana Beranová, vysokoškolská pedagožka a propagátorka češtiny, české kultury a dějin v Irsku Jana Fischerová nebo politolog a historik Jacques Rupnik dnes přezvali sami nebo v zastoupení v pražském Černínském paláci cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Celkem ji obdrželo deset osobností a dvě organizace. Ocenění jim předal ministr zahraničí Jan Lipavský (zvolen za Piráty).

Cenu dále obdrželi filoložka, neurolingvistka a pedagožka Helena Lehečková, předseda argentinské neziskové organizace CADAL Gabriel C. Salvia či historik a spisovatel pečující o odkaz československých válečných veteránů George Edward Scott, který cenu převezme v listopadu v Londýně. Oceněni byli také profesor ústavního práva Michael Paul Seng či in memoriam přeživší holokaustu, podnikatel v informačních a komunikačních technologiích a bývalý předseda izraelsko-české obchodní komory Alexander Speiser.

Ocenění získali také sopranistka Eva Urbanová a první německý spoluředitel česko-německého fondu budoucnosti a bývalý dlouholetý poslanec Herbert Werner. Z organizací ocenění obdržely folklorní uskupení Slovácký krúžek a Skaličané a Tokijská univerzita mezinárodních studií.

Více než polovina laureátů dnes cenu převzala osobně, například za univerzitu v Tokiu přijel profesor Taku Šinohara a spolu s ním do Černínského paláce dorazila lektorka Markéta Bruna Gebhartová.

Ocenění Gratias Agit uděluje ministerstvo zahraničí od roku 1997. Dostávají ho lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad své profesionální povinnosti zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí. Dosud cenu, ke které patří diplom a letos nově křišťálový kvádr, dostalo přes 300 lidí a organizací.

 

Podíl.
Exit mobile version