Komerční prezentace Aktual.: 9.10.2024 17:11

Brno – Cenu za průmyslový design, kterou na Mezinárodním strojírenském veletrhu letos poprvé udělovala odborná porota, získaly firma Prusa Research za průmyslovou 3D tiskárnu, společnost Pegas-Gonda za dvousloupovou pásovou pilu a společnost JC Metal za sadu rychloupínáků a svěrek. Do soutěže nebylo možné exponáty přihlašovat, porota hodnotila vystavené exponáty a z nich vítěze vybrala. Soutěž vyhlásilo Design Centrum CzechTrade, vítězové cenu převezmou na dnešním slavnostním večeru pro vystavovatele.

Pětičlenná odborná porota vedená Zuzanou Sedmerovou z Design Centra CzechTrade posuzovala u jednotlivých exponátů jejich funkčnost, estetiku, ergonomii, udržitelnost a ekologický dopad, originalitu, bezpečnost a ekonomickou efektivitu.

První cenu porotci udělili Delta kinematické 3D tiskárně Prusa Pro HT90 společnosti Prusa Research. „Vizuální zpracování nového typu tiskárny posouvá produkt do segmentu průmyslového užití. Základní kompozice působí vyváženým dojmem, geometrie trojúhelníku se propisuje i do vnějšího boxu,“ ocenili porotci.

Druhé místo letošní soutěže patří společnosti Pegas-Gonda za dvousloupovou pásovou pilu 540 Horizont X, u které porota ocenila kompozici s dominantním diagonálním členěním krytu ramene, který efektivně vyvažuje konstrukční složitost stroje. Třetí místo získala společnost JC Metal za sady upínáků a svěrek. „Vizuálně sjednocená kolekce rychloupínek a svěrek podtrhuje důvěryhodnost výrobce. I přes svou ryze funkční povahu mají tyto produkty, díky výraznému barevnému a tvarovému akcentu, potenciál zaujmout zákazníka,“ uvedli porotci v odůvodnění své volby.

Oceněné firmy získají certifikát a právo užívat označení vítěze Ceny za průmyslový design ve svých komunikačních a marketingových materiálech. „Cena za průmyslový design je velmi užitečnou iniciativou, která napomůže dalšímu sbližování podnikatelského a designérského světa a tím i zvyšování úspěchu našich firem na zahraničních trzích,“ uvedla Sedmerová.

Mezinárodní strojírenský veletrh začal v osmi pavilonech brněnského výstaviště v úterý a potrvá do pátku. Účastní se jej 1386 firem z 42 zemí.

Podíl.
Exit mobile version