Letošní laureátkou Ceny Václava Havla je bojovnice za politickou svobodu a práva občanů Venezuely María Corina Machadová, oznámil v pondělí předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Teodoros Rusopulos. Cenu za ni ve Štrasburku převzala její dcera.

Dalšími dvěma finalisty byli vězněný politický aktivista z Ázerbájdžánu Akif Gurbanov a gruzínská feministická aktivistka a právnička Babuca Pataraiová.

„Ocenění patří milionům lidí, kteří ve Venezuele bojují za svobodu a tisíce z nich jsou za to ve vězení,“ řekla oceněná Machadová ve videu promítaném ve Štrasburku. Šestapadesátiletá aktivistka se ukrývá od červencového sporného opětovného zvolení Nicolase Madura prezidentem Venezuely, píše AFP.

„Dnes se zdá skoro neuvěřitelné, že v 80. letech byla Venezuela silnou demokracií, která pomáhala svým sousedům v boji proti autoritářství,“ uvedla Machadová a ocenila také české aktivisty a signatáře Charty 77.

Machadová patří mezi přední politické osobnosti ve Venezuele, upozorňuje na porušování lidských práv ve své zemi a zabývá se obranou demokracie a právního státu. Je spoluzakladatelkou venezuelské dobrovolnické občanské organizace Súmate bojující za občanská práva.

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v ochraně lidských práv v Evropě i mimo ni. Je spojená s odměnou 60 tisíc eur (zhruba 1,5 milionu korun). Od roku 2013 ji udílí Parlamentní shromáždění Rady Evropy spolu s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Loni cenu získal Osman Kavala, turecký podnikatel, obránce lidských práv, filantrop a politický vězeň.

Mohlo by vás zajímat: Že je ze mě ikona? Až rozhodnu o důchodech, nebude to tak horké, říká prezident Pavel (15. 3. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz – Petr Pavel | Video: Tým Spotlight

Podíl.