Události, komentáře: Ekonomika (zdroj: ČT24)

Ekonomická situace v Česku není kritická a období vysoké inflace je za námi, prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Události, komentáře. Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala však varoval před přílišným optimismem a upozornil na krizi v Německu, která by mohla ohrozit českou exportní ekonomiku. Vláda ve čtvrtek schválila hospodářskou strategii, o konkrétních krocích implementace se bude jednat v únoru.

Ke konci roku se očekává ekonomický růst okolo jednoho procenta a příští rok 2,7 procenta. Růst tuzemského hospodářství by tak měl být dvakrát rychlejší než průměr zemí v eurozóně, sdělil ministr financí Stanjura. Zdražování je podle něj optickým klamem, jelikož na jedné straně meziměsíčně klesly ceny, ale stoupla inflace.

Důležité je, že Česko za sebou má konec období vysoké inflace a že na konci roku se bude inflace pohybovat v tolerančním pásmu tří procent. „Musíme se na to dívat jako na celek, a ten celek dopadne dobře,“ doplnil Stanjura.

Fiala z SPD oponoval přílišnému optimismu ohledně růstu ekonomiky a upozornil na krizi v Německu. „Jejich ekonomika se otřásá a my jsme jako exportní ekonomika na Německo napojeni z více než osmdesáti procent, což samozřejmě do budoucnosti nevěstí nic dobrého,“ sdělil poslanec. Vzestup zářijové inflace je dle něj „varovný prst pro národní banku, aby zpozorněla“.

Ačkoli je zdražování zkresleno například nárůstem ceny alkoholu a tabáku, dochází ke zdražení základních potravin, jako je máslo či ovoce a zelenina, upozornil opoziční poslanec. „Vždycky bude nějaká položka, která bude dražší než v okolních zemích,“ reagoval ministr.

Strategie je na stole. Důležité budou konkrétní kroky

Vláda ve čtvrtek schválila hospodářskou strategii, konkrétní kroky, které povedou k její implementaci, bude teprve schvalovat. „Strategie v zásadě popisuje problémy, které dnes česká ekonomika má, a jak jim čelit do budoucnosti,“ uvedl Stanjura.

Obsahuje témata a oblasti, jako jsou investice do vzdělání a infrastruktury. Dle jeho názoru jsou cíle stanoveny správně a panuje na nich shoda, rozhodovat se tak bude především o konkrétních krocích, které povedou k jejímu naplnění. „Cíle jsou správné. Opatření, která se mají udělat, jsou správná. Klíčové oblasti jsou vybrány správně,“ dodal ministr.

Radim Fiala podotkl, že oni mají „svoji vlastní strategii“. „Ta se opírá hlavně o růst ekonomiky. Pokud neporoste ekonomika, tak je všechno špatně,“ sdělil. Ekonomický růst je dle něj alfou a omegou všeho. Ministr financí oponoval, že je naopak nutná dobrá strategie, aby mohlo dojít k ekonomickému růstu.

Podíl.