Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 18:21

Písek – Bývalý brankář Petr Čech chce počkat ještě dva tři roky, než dostudují jeho děti, a poté by se rád naplno vrátil do velkého fotbalu. V rozhovoru s novináři během 19. ročníku jeho letní školy zopakoval, že by ho bavilo trénovat. Dvaačtyřicetiletý rekordman v počtu startů za českou reprezentaci by si zároveň dovedl představit i spolupráci s trenérem národního týmu Ivanem Haškem, třeba v manažerské pozici, muselo by ale být jasně nastavené fungování.

Čech předloni v létě skončil jako poradce sportovního a technického úseku v londýnské Chelsea. „Už dříve jsem odpovídal tak, že ohledně mé budoucnosti ve fotbale se rozhodnu podle toho, jaké budou nabídky. Vnitřně to mám nastavené tak, že počkám, až mé děti dostudují, to jsou dva tři roky. Obě hrají fotbal, rád bych je viděl při jejich růstu. Pak se úplně v klidu můžu do fotbalu vrátit tak, že rodinu nebudu tolik omezovat. Ve fotbale se ale věci mění rychle. Může přijít nabídka, kterou nebudu moci odmítnout, a představa o dvou letech bude úplně někde jinde,“ řekl Čech v Písku. Spolu s ním se 108 dětem na tamní letní škole dnes věnovala i beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková.

Čech už v minulosti uvedl, že by se klidně trénování v budoucnu věnoval. „Osobně mě to baví. Už jsem několikrát říkal, že cesta, že bych v budoucnu trénoval, možná je. Protože mě to naplňuje. Ale jedna věc je strávit pár dní takhle na kempu nebo trénovat tým mé dcery a druhá věc je dennodenní práce na nějaké úrovni. To zabírá úplně jiný objem času a jinou přípravu. Jsou to dvě rozdílné věci, ale práce na hřišti mě baví,“ prohlásil Čech.

Reprezentační trenér Hašek legendárního brankáře při svém lednovém nástupu k mužstvu zmínil mezi jmény, která by si přál na pozici manažera. „Představit si to dokážu, ale muselo by to být za určité konstelace. Aby nastavení a fungování bylo jasně dané, přesné a bude mít hlavu a patu. Bez toho se může člověk zapojit, kam chce, ale pokud nemá možnost věci řídit, ovlivnit a udělat tak, jak potřebuje, je to ztráta času a energie,“ podotkl Čech.

„Nastavení musí být daleko lepší, jasně transparentní, aby se všechno dalo posunout. Také se to odvíjí od toho, kolik financí asociace má a kolik je ochotna na to dát. Nic není jen tak. Když člověk chce pracovat na nějaké úrovni, musí investovat energii a peníze,“ doplnil semifinalista z Eura 2004.

Pozice manažera není ani po půlroce obsazená. Kompetence si mezi sebe dělí Hašek, jeho asistenti, vedoucí mužstva Michal Černý, předseda FAČR Petr Fousek, technický ředitel Erich Brabec a generální sekretář Martin Procházka.

„Zvláštní to samozřejmě je, funkce manažera je důležitá. Pokud si to určitým způsobem rozdělí ostatní zaměstnanci asociace, za nějaké konstelace to fungovat může. Ale pokud máme někoho, kdo má v téhle situaci tři funkce a všechny musí dělat správně, tak je to složité hlavně pro toho člověka. Nemá na to čas, ubíjí ho to a nemá na to energii. Pak se věci nestíhají dělat včas a projeví se to,“ podotkl Čech.

„Je to o tom, zda je schopný dělat svou práci na 100 procent. To já nemůžu hodnotit. Pokud je to možné, nevadí mi to, že někdo sedí na dvou židlích. Ale je to nestandardní a nemyslím, že je to úplně správné. Je také otázka, jestli je manažer funkce administrativní, která řeší logistiku a průběh šampionátu nebo srazu. Anebo je to člověk, který je zodpovědný za trenéra, jeho práci i výběr týmu a něco by i ovlivňoval. Na administrativní funkci se hodí někdo úplně jiný než člověk, který je praktický a vidí fotbal z jiné stránky,“ poznamenal Čech.

S asociací už spolupracuje. „Hodně pomáhám Vojtovi Marečkovi, který řídí brankářské licence v rámci FAČR. Měl jsem i několik přednášek pro trenéry. Snažím se jim nějak pomáhat, baví mě to. Jedna věc je nastavit koncepci. Za poslední roky se připravily, některé se udělaly, některé napůl, některé vůbec. Potom se začaly akademie omezovat. Hráčů ubývá,“ řekl Čech.

„Když se podíváme na mladší národní týmy, každý sraz šestnáctek, sedmnáctek, osmnáctek se hraje proti Slovensku nebo Polsku, to také nepomáhá. Je to hodně o ekonomice, kolik toho svaz dokáže a chce investovat, aby programy akademií a další věci fungovaly. Jinak to fungovat nebude,“ doplnil Čech.

 

Podíl.
Exit mobile version