„Říkaly, že si chtěly jen užívat.“ V 17. století byly často ženy obviňovány z čarodějnictví kvůli pozitivnímu vztahu k sexu, říká mikrohistorik Jaroslav Čechura. Co udělaly ženy s hostií, kvůli níž se pak objevily před soudem? A kde se v Česku uskutečňovaly „plnokrevné čarodějnické sabaty“? Dozvíte se v dalším dílu My, kdysi.




4:55

Mikrohistorie – čarodějnictví | Video: Michaela Lišková, Jakub Zuzánek

Jedním z nejznámějších míst spojených s čarodějnictvím byly třeba Petrovy kameny v Jeseníkách. „Lidé tam přicházeli několikrát do roka a uskutečňovali tam něco, co by moderní člověk pojmenoval ‚orgie‘. Oni tehdy říkali, že tam ‚žrali, chlastali, skákali, tancovali a obcovali‘. Bylo to něco úplně jiného,“ vysvětluje Čechura.

Všechny díly pořadu sledujte tady >>> My, kdysi

Často byli lidé obviněni z čarodějnictví kvůli tomu, že se vyznali v bylinkářství. „Dokázali připravit různé lektvary nebo zbraně, kterými dokázali člověka i zabít. Používali i různé byliny jako hypnotika nebo dokonce afrodiziaka,“ popisuje mikrohistorik. 

V Čechách byly podle Čechury obviněny z čarodějnictví jednotlivé ženy kvůli tomu, že třeba ukradly hostii v kostele. „Odnesly ji domů a daly ji krávě, aby více dojila. To byl princip, který známe už od 16. století. Té hostii byly dávány magické účinky,“ uvádí expert na mikrohistorii.

Mikrohistorie

  • Mikrohistorie je podle Jaroslava Čechury historickou disciplínou, která si klade za úkol poznat konkrétního člověka se vším všudy – jak žil, jak miloval, jak zabíjel, jak se učil.
  • Základním principem je co nejkomplexnější pohled na jednoho konkrétního člověka.
  • Oproti tradičním historickým přístupům je obor založen na tzv. malých faktech, která bývají většinou v archivních pramenech opomíjena.
  • Nejdůležitějším zdrojem pro zkoumání jsou často prameny kriminální povahy.
  • Mikrohistorie jako historická disciplína se začala vyvíjet v 70. letech 20. století, mezi jednoho z prvních mikrohistoriků patřil italský historik Carlo Ginzburg.

„Na Losinsku, Šumpersku a Jesenicku šlo o něco jiného – hromadné procesy, kdy před soudem stály desítky osob,“ doplňuje Čechura s tím, že je měl organizovat hlavní inkvizitor a vykonavatel spravedlnosti Jindřich František Boblig z Edelstadtu. 

„Nejvíc mě překvapilo, že bylo porušeno to, co kdysi napsal Dostojevský – Zločin a trest. Oni vycházeli z trestu a pak až k němu hledali zločin,“ uzavírá.

Podívejte se na úvodní díl pořadu My, kdysi, který popisuje, čím se mikrohistorie zabývá:

Mikrohistorie se zaměřuje na konkrétního člověka – například na to, jak žil nebo jak miloval | Video: Michaela Lišková, Jakub Zuzánek

Podíl.
Exit mobile version