Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 03:37

Tchaj-pej – Bývalá tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen navštíví v následujících dnech Česko, vystoupí na mezinárodní konferenci Forum 2000. Tři nejmenované zdroje obeznámené se situací to sdělily agentuře Reuters. Podle ní jde o citlivou záležitost s ohledem na vztahy s Pekingem.

Česká republika, stejně jako většina zemí, neudržuje oficiální diplomatické styky s Tchaj-wanem. Obě strany se ale sblížily v době, kdy Čína stupňuje vojenské hrozby vůči ostrovu a Tchaj-pej hledá nové spojence ve východní a střední Evropě.

Cchaj, jejíž prezidentský mandát skončil letos v květnu, přednese projev na mezinárodní konferenci Forum 2000, které začíná 13. října, uvedly zdroje Reuters, které hovořily pod podmínkou anonymity vzhledem k citlivosti záležitosti. Podle nich se politička během pobytu také setká s vysoce postavenými politiky z ČR a dalších evropských zemí.

„Vazby Tchaj-wanu s Českou republikou a Evropou jsou v posledních letech čím dál těsnější, zejména v globální geopolitice,“ řekl Reuters jeden ze zdrojů, který je s věcí přímo obeznámen. „Proto je pro bývalou prezidentku, která právě opustila funkci, návštěva obzvláště významná,“ dodal.

Organizátoři Fora 2000, jakož i čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář bezprostředně nereagovali. Kancelář exprezidentky uvedla, že se jedná o velmi důležitou návštěvu. „Až budou zprávy potvrzeny, oficiálně vám je vysvětlíme,“ uvedla.

Během druhého funkčního období Cchaj uspořádala Čína dvojici vojenských cvičení v okolí Tchaj-wanu: v roce 2022 po návštěvě tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji a v roce 2023 po návratu Cchaj z návštěvy Spojených států, kde se setkala s nástupcem Pelosiové Kevinem McCarthym.

Čína pokládá demokraticky spravovaný Tchaj-wan za součást svého území a upozorňuje ostatní země, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Navzdory protestům Pekingu ale s Tchaj-wanem v poslední době udržuje četné kontakty. Prezident Petr Pavel si s Cchaj, která je i po odchodu z úřadu vlivnou členkou vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP), telefonoval po svém zvolení loni v lednu.

Tchajwanská exprezidentka, kterou Peking označuje za separatistku, má v rámci své cesty po Evropě navštívit také Francii a Belgii, uvedly zdroje Reuters.

Podíl.
Exit mobile version