Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 16:27

Brusel – Tisíce lidí dnes dopoledne na zaplněném stadionu krále Baudouina v Bruselu na obřích obrazovkách sledovaly papeže Františka, jak se v bílém Fiatu proplétá ulicemi belgické metropole. „Papa Francesco, Papa Francesco,“ neslo se jejich skandování na místě, které běžně hostí spíše fotbalové zápasy či koncerty rockových hvězd. Hlava katolické církve se mezi věřící dostavila krátce před desátou hodinou za obřího potlesku a jásotu přítomných, mávajících belgickými vlajkami. Potleskem přivítali lidé na stadionu i belgického krále Phillipa a královnu Mathilde. Papež následně v papamobilu objížděl stadion, zdravil se s poutníky a požehnal několika dětem, které si nechal přinést až k vozu.

Už od časného rána se před branami stadionu hromadily davy poutníků z Belgie, ale také z Německa, Francie či dalších vzdálenějších zemí. Mezi obrovským množstvím lidí, kteří proudili zejména z přilehlé stanice metra, postávaly celé rodiny, studenti, ale třeba též starší řádové sestry, či skupinky malých skautů. Z Lovaně dorazila i skupina slovenských studentů. „Jsme věřící a máme to kousek, tak jsme přijeli. Byli jsme i na setkání s ním v roce 2021 na Slovensku,“ říkali shodně, zatímco postupovali ve frontě ke vchodu do stadionu. Dav se hýbal jen velmi pomalu, u vstupu panovala velmi přísná bezpečnostní opatření. Co se jim na Františkovi líbí? „Je sice už trochu starší, ale líbí se nám, že je takový lidský, má blízko k lidem,“ uvedl jeden ze studentů.

Následná mše, jejíž součástí bylo blahořečení španělské řeholnice Any de Jesús, měla předem daný řád, papež hovořil francouzsky, italsky a latinsky. Belgičtí kněží mluvili také vlámsky. Písně spolu s obřím sborem, který stál na ploše stadionu, zpívaly i tisíce lidí v ochozech. Někteří seděli na sedačkách, skupinky malých skautů mohly stát či sedět v ohraničených prostorech přímo na ploše stadionu. Vstupenky na mši byly zdarma, bylo ale potřeba pořídit si je předem.

Čech Josef Svoboda spolu s manželkou do Bruselu přicestovali z vesnice Milonice nedaleko Brna. V belgické metropoli navštívili dceru, která tam žije s rodinou a zároveň si říkali, že by cestu spojili právě i se setkáním s papežem. „Byl to obrovský zážitek. Pro nás věřící je to duchovní zážitek a myslím, že pro ostatní je to i společenský zážitek. Každé setkání se Svatým otcem nás posiluje v naší víře,“ řekl dojatý český poutník.

Na podobném setkání s hlavou katolické církve byl Josef Svoboda již několikrát. „Navštívili jsme otce Jana Pavla II, to bylo u nás v Čechách, potom svatého otce, papeže Benedikta, také v Čechách a toto je vlastně třetí setkání. Mimo to se ale zúčastňujeme národních poutí v Římě,“ popsal Čech.

Papež František je podle něj „super ve všem“. „Je poslem míru, hovoří o světě, o válkách, které chce, aby skončily. Kdyby ho svět poslouchal, tak by války nemusely být,“ dodal poutník pro české novináře bezprostředně po skončení mše.

K válkám, které probíhají ve světě, se hlava katolické církve vyjádřila i v průběhu dvouhodinového liturgického obřadu v Bruselu. „Sleduji s obavami dění v Libanonu. Lidé na Blízkém východě umírají každý den, modleme se za oběti, modleme se za mír,“ prohlásil papež za bouřlivého potlesku a vyzval k uzavření příměří v Izraeli a palestinském Pásmu Gazy. Míru by podle papeže mělo být dosaženo i na Ukrajině, v Súdánu a Barmě.

Další potlesk si František vysloužil, když poukázal na „neutěšenou situaci uprchlíků a migrantů bez dokumentů, kteří sní o lepší budoucnosti, ale často končí jako oběti vykořisťování“. Právě dnes 29. září si církev připomíná Světový den migrantů a uprchlíků. S jejich zástupci se papež František v sobotu ráno i neplánovaně setkal. Přijel totiž do kostela v bruselské čtvrti Saint-Gilles, kde posnídal croissant a kávu s deseti lidmi bez domova a uprchlíky.

Dnešní mše, na kterou svítilo podzimní slunce, skončila po dvou hodinách, papež se poté ještě na ploše stadionu znovu rozloučil s davy lidí a rovněž s belgickým králem a královnou. Následně zamířil na letiště a zpátky do Vatikánu. Účastníci mše museli ještě nějakou chvíli v ochozech zůstat, protože z bezpečnostních důvodů nemohli prostor opustit, dokud z místa neodjela kolona s hlavou katolické církve. Čekání si mnozí zpříjemnili po belgicku, tedy hranolkami, otevřeno totiž měly i stánky, které běžně obsluhují fotbalové fanoušky.

Podíl.
Exit mobile version