Aktual.: 19.09.2024 11:05

Praha – Za hořkou, ale zaslouženou označil rakouský tisk porážku 0:3, kterou fotbalisté Salcburku utrpěli v 1. kole ligové fáze Ligy mistrů na Spartě. Podle médií musí zůstat cílem ambiciózního klubu postup, upozornila však, že český šampion měl patřit k nejlehčím soupeřům v soutěži. Deníky poukázaly, že za rakouského vicemistra nenastoupil na Letné žádný Rakušan. Připomněly také, že střelec druhého gólu domácích Victor Olatunji má za sebou i angažmá v rakouském Mattersburgu.

Nečekaně jednostranný průběh zápasu vyvolal v Rakousku velké překvapení, jak dokládají titulky referátů a komentářů. „Špatný start v Lize mistrů: Salcburk neměl v Praze šanci,“ uvedl Kurier. „Býci se pro Ligu mistrů v Praze nehodili,“ napsal list Salzburger Nachrichten. „0:3 proti Spartě! Salcburk pokazil začátek Ligy mistrů,“ pozastavil se Kronen Zeitung. „Salcburk se v Praze potopil,“ poukázal reportér Die Presse.

Komentátoři se shodli, že utkání odhalilo řadu slabin rakouského vicemistra. „Sparta si na návrat do Ligy mistrů musela počkat 19 let. Na první gól jí ale stačilo necelých 120 sekund. Bleskovým gólem ve druhé minutě položili čeští rekordmani základ výrazné výhry. Salcburk na úvod po značně neuspokojivém výkonu utrpěl hořkou porážku proti jednomu z údajně slabších soupeřů,“ vyzdvihl Kurier.

Rakouské noviny si všímají, že Nizozemec Pep Lijnders je prvním trenérem Salcburku, který prohrál svůj úvodní zápas v Lize mistrů. „Rychlý gól šokoval mladý tým Salcburku (věkový průměr základní jedenáctky: 22 let). Riziko s řadou hráčů bez zkušeností s tak velkými zápasy bylo příliš vysoké, experimentů příliš mnoho,“ napsal Kurier.

Oba týmy hrály naposledy před reprezentační přestávkou, jejich víkendové ligové zápasy byly kvůli povodním odloženy. „Odpočinutý, nebo zrezivělý? Velkou otázkou bylo, jak se po dvou a půl týdnech bez soutěžního utkání představí Red Bull na startu nové Ligy mistrů. Odpověď pohotově poskytl český mistr. „Býci“ utrpěli hořkou porážku, po níž se po prvním hracím dnu dostali na konec tabulky 36 týmů,“ uvedly Salzburger Nachrichten.

Vedle špatného výkonu reportéry zaujalo, že za Salcburk nastoupili jen samí cizinci. „Žádný Rakušan v sestavě není žádná sláva… Tak teď se to stalo. Není to úplná novinka. K vidění byla už v roce 2008 za Giovanniho Trapattoniho,“ připomněl list Kronen Zeitung éru známého italského kouče.

Salcburk musel uznat citelnou porážku. „Bývalý hráč Mattersburgu Olatunji a další sparťané potrestali chyby defenzivně velmi zranitelného salcburského celku, který prohrál ve druhém soutěžním utkání za sebou. Naposledy se tak stalo v lize 1. září při porážce 2:3 na hřišti Rapidu,“ připomněl Die Presse.

 

Podíl.