Den Olhy Černyšovové se při cestě z práce jednoho zářijového dne změnil v noční můru. Jakmile vystoupila z auta u svého domu, uslyšela hlasité bzučení. Spěchala ke vchodovým dveřím, když místem náhle otřásla ohlušující exploze. Dron shodil výbušninu na její auto. Žena na vlastní kůži zažila novou taktiku ruské armády.




1:03

Ruské drony terorizují civilisty v Chersonské oblasti. Shazují na ně granáty a další výbušniny. | Video: UNITED24 Media

Ukrajinka na zahradě spatřila rozbité sklo, plast a malý kovový válec. S bušícím srdcem zavolala policii. Pyrotechnici z jejího pozemku odstranili zbytky granátů. Tentýž den ruské výbušniny z ruských bezpilotních letounů zasáhly také sousední auta a zranily tři její známé.

Žena, jejíž příběh popsal deník The Kyiv Independent, vlastní rodinný obchod s potravinami v Chersonu, který od osvobození ukrajinskou armádou na podzim 2022 čelí neúprosné ruské dělostřelecké palbě a leteckým útokům. Místní obyvatelé v loňském roce navíc zažili velkou povodeň způsobenou ruským poničením Kachovské přehrady, která leží severně od města.

Teď se musí vyhýbat ruským sebevražedným dronům a dalším bezpilotním letounům, napěchovaným výbušninami, které Rusové běžně používají na frontových liniích. Od okupované části Chersonské oblasti je dělí jen řeka Dněpr. Černyšovová útoku unikla, teď se ale bojí toho, co přinese zima. „Kam se schováme, až na stromech nebudou žádné listy?“ ptá se a dodává, že pak už ruským dronům nebude při zaměřování cílů překážet téměř nic.

Deník Aktuálně.cz hovořil v Kyjevě s analytikem ukrajinského ministerstva obrany, který pod podmínkou anonymity popsal, že Rusové nově – a nejen v Chersonu – „chytají“ civilisty a svrhávají na ně výbušniny.

„Dělají to s cílem takzvané rusifikace, chtějí Ukrajinu pro sebe a nacházejí zábavu v zabíjení našich obyvatel. Taková je pravda. Drony nyní létají ve skupinách a útočí na všechno, co se hýbe,“ vysvětlil s tím, že Ukrajinci novou ruskou taktiku nazývají „lidským safari“. 

Vedoucí vojenské správy Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin v obsáhlé reportáži listu The Kyiv Independent říká, že drony jsou pro město skutečné utrpení. „Nikdo není v bezpečí,“ dodává s tím, že ohroženi jsou všichni – od lidí postávajících před obchody až po chodce, cyklisty i řidiče.

V létě v části Chersonské oblasti, kterou kontroluje ukrajinská vláda, Rusové denně provedli asi stovku dronových útoků, avšak s příchodem podzimu jejich počet dramaticky vzrostl. Ukrajinská stanice TSN informovala, že 9. září padl rekord: úřady zaznamenaly 330 úderů bezpilotními letouny. Ruské síly dokonce využívají upravené komerční drony k útokům na ženy a děti hrající si v parcích.

„Nejdříve spatříte průzkumný dron, sotva ho slyšíte, jen tiše sleduje okolí a posílá video ruskému pilotovi na druhé straně řeky. Pak na vás jiný bezpilotní letoun shodí granát nebo plechovku Coca-Coly s výbušninou,“ popisuje lékařka Svitlana.

Týmy na likvidaci výbušnin v Chersonu odklízejí následky těchto útoků každý den – a Rusové útočí i na ně. „Často, když jedu na místo zásahu, drony pronásledují moje auto. Používají takzvané ‚double taps‘, kdy útočí dvakrát – nejprve zasáhnou záchranáře a pak jejich techniku,“ dodal přední expert v oboru pro The Kyiv Independent pod podmínkou anonymity.

Video: Ukrajina a Západ směřují k porážce, soudí analytik Votápek (23. 10. 2024)

Spotlight moment: Ukrajina a Západ směřují k porážce, hodnotí situaci analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version