Aktual.: 11.10.2024 20:53

Brno – Hokejisté Brna porazili v 10. kole extraligy Vítkovice 5:3 a na vlastním ledě zvítězili potřetí za sebou. Na konci druhé třetiny už Kometa vedla 4:0, když se dvakrát prosadil Lukáš Cingel, výhru ale potvrdil až při power play hostí Jakub Flek trefou do prázdné branky. Vítkovice ve svém sedmém zápase v tomto ročníku vyšly bodově naprázdno teprve podruhé.

Ostravané se totiž vrátili na extraligový led po dvanácti dnech a rozsáhlé viróze v týmu, kvůli které si odložili duely s Mladou Boleslaví a v Českých Budějovicích. Do domácí sestavy se zatím nezapojila staronová posila Peter Mueller, který v době zápasu měl přistát na vídeňském letišti.

Kometa začala náporem, k němuž pomohla i přesilovka po minutě hry. Do první větší šance se dostal v 5. minutě Flek, ale ani dvě střely z bezprostřední blízkosti nestačily k vedoucímu gólu. Ten přišel v 11. minutě, kdy skvělou kombinaci druhého útoku zakončoval do prázdné branky Zbořil.

Na hráčích Vítkovic byla herní pauza znát, pomalu se dostávali do tempa a vyjma jedné střelecké příležitosti Hladonika se k zakončení nepropracovali, museli se soustředit na bránění brněnského tlaku. Gólově je nenastartovaly ani dvě přesilovky v závěru první třetiny, kdy měli na hokejkách vyrovnání Abdul a Košťálek.

Do druhé třetiny vlétli mnohem lépe domácí hráči. Ve 24. minutě se před brankou nejlépe zorientoval Cingel a poslal Klimešem vyraženou střelu za jeho záda. O 68 vteřin později už Brno vedlo o tři góly. Kos vystihl špatnou rozehrávku hostí, Rachůnek pak našel v ideální pozici Konečného, který po svém letním příchodu ze Sparty poprvé skóroval v dresu Komety.

Hosté se z toho direktu těžce zvedali. Pokud se už dostali k zakončení, jako ve 32. minutě Auvitu, stál mezi tyčemi pozorný Postava. Rozdíl v aktuální výkonnosti dokumentovaly přesilové hry. Zatímco hostům se v nich nedařilo, Brno ji využilo zásluhou rychlé kombinace, na jejímž konci byl opět Cingel.

Vítkovice se v závěru druhé třetiny přece jen prosadily v početní výhodě. Před brankou se nejlépe zorientoval Kovář a sebral Postavovi čisté konto.

Tříbrankový rozdíl určil ráz třetí třetiny. Ostravané vrhli všechny síly do útoku, defenzíva Brna měla plno práce a také trochu štěstí, neboť po střele Mikuše zvonila tyč Postavovy svatyně.

Kometa tak dostala prostor pro brejky. Jedličkův nájezd zlikvidoval Klimeš, nevyužita zůstala i šance Zohorny. Necelých osm minut před koncem se přesnou ránu z pravého kruhu prosadil obránce Košťálek a snížil na rozdíl dvou branek.

To byl pro hosty signál na ještě větší nápor, Brno se bránilo až příliš pasivně a doplatilo na to. V 57. minutě si najel mezi kruhy Hladonik a prvním gólem ve vítkovickém dresu se postaral o dramatický závěr. Vítkovice odvolaly brankáře, ale půl minuty před koncem jim pláchl Flek a trefou do prázdné branky potvrdil výhru Komety.

HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. A. Zbořil (H. Zohorna, K. Pospíšil), 24. Cingel (Davidson), 25. Konečný (T. Rachůnek, J. Kos), 35. Cingel (Kollár, Flek), 60. Flek – 38. Nellis (Rihards Bukarts, Auvitu), 53. Košťálek (Roberts Bukarts, Hladonik), 57. Hladonik. Rozhodčí: Mrkva, Kika – Hlavatý, Rožánek. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 5883.

Brno: Postava – Ščotka, Davidson, Holland, Beaudin, Bartejs, Ďaloga, Gulaši – Flek, Cingel, Zaťovič – H. Zohorna, A. Zbořil, K. Pospíšil – T. Rachůnek, Konečný, J. Kos – Jedlička, Kollár, Říčka – Okál. Trenér: Pokorný.

Vítkovice: Klimeš – Košťálek, Percy, Demel, Auvitu, L. Kovář, Mikuš, P. Marcel – Nellis, Yetman, Abdul – P. Zdráhal, Barinka, Bambula – Rihards Bukarts, Hladonik, Roberts Bukarts – Lednický, Claireaux, M. Kalus – P. Hašek. Trenér: Bruk.

Podíl.