Aktualizace: 5.07.2024 00:05

Karlovy Vary – Na filmovém festivalu v Karlových Varech dnes britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen uvede film Na dotek. Do Varů dorazil ve čtvrtek a na závěr festivalu převezme v sobotu Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Svůj režijní debut Gloria!, který byl uveden v soutěži na Berlinale, přijede uvést italská herečka Margherita Vicariová. Ocenění innogy Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon obdrží režisér Jiří Mádl za film Vlny. Poprvé bude vyhlášena cena pro mladé filmařky Česká Leonarda. Večer vystoupí na koncertě v Mattoni Life Baru skupina Ready Kirken a po ní David Koller.

„Pátek ozdobí jedna exkluzivní projekce, ten film hrajeme po dohodě s distributorem na festivalu pouze jednou ve Velkém sálu hotelu Thermal. Jmenuje se Parthenope a jeho režisérem není nikdo jiný než velikán italského filmu Paolo Sorrentino. Parthenope trochu připomíná kombinaci jeho oscarové Velké nádhery s filmem Mládí. Snímek Parthenope se stejně jako předchozí Sorrentinovy filmy zúčastnil hlavní soutěže v Cannes. I v tomto filmu se Sorrentino pokouší o něco, co nikdo jiný neumí tak jako on – o kinematografické zachycení krásy,“ řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Festival zahájil 28. června jeho prezident Jiří Bartoška. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen, který na zahajovacím večeru uvedl svůj romantický western Až na konec světa. Ve čtvrtek německo-španělský herec a režisér Daniel Brühl převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii dostane také herec Ivan Trojan. Festival přivítal i režiséra a producenta Stevena Soderbergha.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Program se nachází na stránkách festivalu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.