Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 14:16

Londýn – Británie a Německo dnes podepsaly bezpečnostní smlouvu, díky níž budou například německá letadla využívat k akcím na východě Atlantiku základnu ve Skotsku. Britský ministr obrany John Healey a jeho německý protějšek Boris Pistorius v Londýně stvrdili dohodu, která reaguje na zvýšenou hrozbu pro Evropu ze strany Ruska, informovala agentura AP. Podle ní jde o první podobnou smlouvu mezi dvěma státy Severoatlantické aliance.

„V nebezpečnějším světě jsou naší strategickou silou spojenci, a my musíme dělat společně více,“ řekl na tiskové konferenci s Pistoriusem Healey. Londýn podle něho hodlá hrát větší roli v rámci NATO a posílit své bezpečnostní vztahy s evropskými zeměmi.

Oba státy, které jsou významnými podporovateli Ukrajiny, smlouvu podepsaly v době pokračující ruské ofenzivy na východě této napadené země. Bezpečnostní dohodu uzavřely necelé tři týdny před americkými prezidentskými volbami, které může vyhrát exprezident Donald Trump hovořící o snížení amerického podílu na financování NATO i příspěvků Ukrajině.

Dohoda mimo jiné zajistí že německé letouny pátrající po nepřátelských ponorkách budou pravidelně startovat do akcí ze základny ve Skotsku. Spojenci tak chtějí přispět k lepší ochraně vod Severního moře, kudy vedou důležité podmořské kabely.

Oba státy hodlají také spolupracovat na vývoji střel dlouhého doletu, jejichž rádius by měl překonat současné britské střely Storm Shadow. Německá zbrojovka Rheinmetall by měla začít v nové továrně na dělostřelecké vybavení používat britskou ocel. Smlouva počítá také s rozšířením společných cvičení britských a německých jednotek nasazených k ochraně pobaltských zemí.

 

Podíl.
Exit mobile version