Hasiči ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek zasahovali u nejméně 946 případů souvisejících s bouřkami. Nejvíce takových výjezdů zaznamenali ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji, zrekapitulovali ráno. Bez elektřiny bylo ráno přes sedmnáct tisíc domácností, hlavně na jihu Čech. Energetici poruchy odstraňují, večer jich byly desítky tisíc. Spadlé stromy v noci přechodně zastavily vlaky na šesti místech, ráno omezení trvalo na třech tratích. Nejvíc srážek spadlo za uplynulých 24 hodin v pásu od jižních po severní a severovýchodní Čechy. Některé zejména menší toky přechodně vystoupaly většinou na první povodňový stupeň.

„Od včerejšího (středečního) odpoledne jsme zasahovali ve více než 946 případech v souvislosti se silnými bouřkami. Nejvíce technických pomocí evidujeme v krajích Středočeském, Jihočeském a Ústeckém,“ uvedli hasiči před 06:30. Ve středu k 22. hodině hlásili 668 výjezdů v souvislosti s počasím.

Stromy v noci spadly na koleje v úsecích Květná–Polička a Moravská Třebová – Mladějov na Moravě v Pardubickém kraji, Dačice–Slavonice v Jihočeském kraji a Rožná–Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. Provoz se kvůli stromům na trati zastavil také v úsecích Jindřichov na Moravě – Hanušovice v Olomouckém kraji a Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova na Vysočině. Tyto úseky už Správa železnic zprovoznila.

Omezení ale podle Českých drah trvá na dvou jihočeských a jedné středočeské trati. Trakční vedení je spadlými stromy poškozené v úseku Nová Ves u Českých Budějovic – České Velenice, tam dopravce čeká obnovení provozu ještě dopoledne. Po trati Rybník – Lipno nad Vltavou vlaky ze stejného důvodu neprojedou do odpoledne. Stromy na kolejích zablokovaly trať mezi Mladou Boleslaví a Dolním Bousovem, podle odhadů také do odpoledne. Ve všech třech úsecích místo vlaků vyjely autobusy.

Poruchy na vedení

V distribuční síti EG.D, která zahrnuje zejména jižní část Česka, bylo ve čtvrtek ráno pětadvacet poruch na vedení vysokého napětí. V jižních Čechách firma evidovala téměř dvanáct tisíc odběrných míst bez elektřiny, z toho 7100 na Českokrumlovsku a 4500 na Českobudějovicku. Na Vysočině bylo ráno bez dodávek čtyři sta odběratelů. „Na opravách intenzivně pracujeme a děláme všechno pro to, abychom dodávky obnovili co nejdříve,“ uvedl mluvčí EG.D Lubomír Budný.

ČEZ měl ráno ve své distribuční síti po bouřkách 21 poruch na vedení vysokého napětí, řekla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Bez elektřiny bylo pět tisíc domácností, z toho tři tisíce ve Středočeském a jedenáct set v Královéhradeckém kraji. Zhruba osm set odběratelů mělo výpadek v Pardubickém kraji. „Příčinou byly pády stromů do vedení následkem větru a bouřek i údery blesků do vedení,“ řekla mluvčí. Obnovení dodávek předpokládá během dne.

Nejvíce napršelo v Hradci Králové

Nejvíc za uplynulých 24 hodin napršelo v Hradci Králové na stanici Svobodné Dvory, kde meteorologové naměřili 73 milimetrů srážek. V Trhových Svinech na Českobudějovicku zaznamenali sedmdesát milimetrů. Srážky se podle ČHMÚ vyskytovaly téměř na celém území Česka, minimální nebo žádné byly pouze v povodí horní Ohře, Litavky, Lomnice a na střední a jižní Moravě.

„Na vydatné srážky ve formě přívalových dešťů reagovaly zejména menší toky prudkými vzestupy,“ uvedl ČHMÚ. Na první povodňový stupeň bdělosti vystoupala Lužická Nisa, Ostružná a Sázava. Na Svinenském potoce v Trhových Svinech byl přechodně třetí stupeň ohrožení. Vzestupy hladin pak podle meteorologů pokračovaly níže po toku v povodí Malše, na první povodňový stupeň se tam dostala Stropnice v Pašinovicích a Malše v Roudném na Českobudějovicku.

Mluvčí hasičů Lucie Pipiš o následcích středečních bouřek (zdroj: ČT24)

Evakuace dětských táborů

Bouřky ve středu v Česku vystřídaly vedra. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve, na železnici spadlé stromy zastavily mimo jiné provoz na koridoru mezi Prahou a Pardubicemi. Přívalové srážky někde zvedly hladiny menších toků, Trhové Sviny na Českobudějovicku déšť podle hasičů „doslova spláchnul“.

Na Trutnovsku a Českobudějovicku hasiči evakuovali dětské tábory. Děti museli evakuovat z Vápovic na Jihlavsku, kde kvůli počasí spadly stany. Vyjeli tam asi ve 22 hodin. Dalších 35 dětí odvedli hasiči z tábora v obci Zahradiště na Žďársku. Podle Pátkové tam hrozilo přetečení rybníka. Hasiči začali tábor evakuovat asi ve 23 hodin. „Všechny osoby byly bezpečně evakuovány a celkem jsme evakuovali 90 osob,“ dodala Pátková.

Podle předpovědi ČHMÚ bude čtvrtek klidnější. „Sice se místy vytvoří přeháňky nebo bouřky, ty už nebudou tak silné a působící škody, jako byly bouřky, které se vyskytly včera odpoledne, večer a v noci na dnešek,“ uvedli meteorologové na síti X. Teploty vzduchu podle nich vystoupí na 26 až 30 stupňů, na jižní Moravě až na 32 stupňů.

Podíl.