Evropa se potýká s následky bouře Kirk. Ta v úterý zasáhla Pyrenejský poloostrov, pokračuje dále severozápadní Evropou až k Baltskému moři. Záchranné složky už zasahovaly v tisících případech, další tisíce domácností se ocitly bez proudu. V některých oblastech byla přerušena železniční doprava. Bouře ve středu zasáhla Francii a státy Beneluxu, v noci na čtvrtek se pak dostane nad Německo, postupovat by měla až k Dánsku.

Kirk v úterý přinesl na severozápad Španělska vítr o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu, který spolu s vydatnými dešti zaplavil silnice, způsobil sesuvy půdy, lámal stromy, rušil vlakové spoje a odkláněl leteckou dopravu. V severní provincii Asturie od středy platí červená výstraha kvůli větru dosahujícímu až 205 kilometrů v hodině.

Portugalsku zaznamenali ke středečnímu večeru přes 2500 incidentů souvisejících se špatným počasím a zejména silným větrem, který dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Bezmála čtyři tisíce členů integrovaného záchranného systému vyjíždělo nejčastěji k pádům stromů a nezabezpečeným konstrukcím. Podle úřadů nejsou žádní ranění, lidé hlásili pouze škody na majetku.

Ve Francii platí od středy ve 34 departementech oranžová výstraha varující před deštěm, povodněmi a větrem. Ten na jihu země dosahoval síly 211 kilometrů v hodině. Intenzivní déšť prochází od západního pobřeží na severovýchod země a hrozí, že za jeden den spadne měsíční úhrn srážek. V pařížském regionu mohou nastat komplikace v železniční dopravě. Výstraha skončí v noci na čtvrtek.

Východ Británie včetně jejích jižních hrabství může zasáhnout vítr o síle 163 kilometrů za hodinu a vydatný déšť, než se tlaková níže přesune na východ. Státy Beneluxu kvůli nepříznivému počasí vyhlásily oranžovou a červenou výstrahu.

Německá meteorologická služba ve čtvrtek očekává silné bouřky a poryvy větru o síle až 100 kilometrů za hodinu. Agentura varovala, že je třeba počítat s výraznými dopravními omezeními. Vítr by měl postupně slábnout a posunovat se směrem na severovýchod.

V oblasti Baltského moře je vydána žlutá výstraha před větrem o síle vichřice. „Jakmile Kirk dorazí do Švédska, bude bouře velmi oslabená. V zásadě půjde jen o běžnou podzimní tlakovou níži,“ přiblížil švédský hydrometeorolog Viktor Bergman.

Podíl.