Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 16:14

Sarajevo – Nejméně 14 lidí zemřelo v Bosně, kterou zasáhly přívalové deště, sesuvy půdy a povodně. Postiženy jsou města a vesnice ve střední a jižní části země. Napsaly to dnes světové agentury s odvoláním na mluvčího místní správy ve městě Jablanica – to se nachází zhruba na půli cesty mezi metropolí Sarajevem a městem Mostar. Další lidé se pohřešují a vedení země uvedlo, že požádalo armádu, aby v regionu kolem Jablanice pomohla. Podle agentury Reuters Bosna zřejmě čelí nejhorším záplavám za poslední roky.

„“V tuto chvíli jsme v oblasti Jablanice našli 14 těl. Bohužel je velmi pravděpodobné, že to nebude konečný počet obětí,“ řekl AFP mluvčí místní správy Darko Juka. „Takovou krizi od války nepamatuji,“ dodal podle agentury AP s odkazem na krvavý konflikt v Bosně z let 1992 až 1995.

Reuters píše, že Jablanica je zcela odříznutá, bleskové záplavy zničily silnice i železniční trať. Podle agentury AP je na snímcích vidět, že jednu z nejfrekventovanějších silnic spojujících Sarajevo přes Jablanicu s pobřežím Jadranu strhl společně s železniční tratí obrovský sesuv půdy.

Úřady evakuují z postižených míst obyvatele, uvedla mluvčí civilní obrany Majda Kovačová. Podle ministra obrany Zukana Heleze vyrazili na pomoc do zasažených oblastí vojáci. „Poslali jsme každého, koho jsme (poslat) mohli. Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou naživu a pohřbeni v domech, kde jsou sesuvy půdy,“ uvedl Helez. Podle šéfa civilní obrany Aldina Brašnjiče se záchranáři nemohli kvůli zablokovaným silnicím do řady vesnic ještě dostat a blíží se další déšť, který situaci zhorší.

Pomoc se záchrannými operacemi nabídlo Bosně sousední Chorvatsko i Srbsko, podotkl Reuters, podle něhož povodně a sesuvy půdy zničily domy, silnice i mosty v centrální části země. Bosna nejspíše čelí nejhorším záplavám od roku 2014, kdy při povodních zahynulo přes 20 lidí, dodala agentura.

Některá místa se ocitla bez elektřiny a mobilního signálu. Kromě Jablanice je to také případ města Kiseljak, které se nachází asi 20 kilometrů severně od Sarajeva. Vláda vyhlásila v postižených oblastech stav přírodní katastrofy, svolala krizový štáb a slíbila vyčlenit finance na obnovu zničených regionů.

Silné deště a vítr jsou hlášeny také v sousedním Chorvatsku, kde bylo uzavřeno několik silnic a metropole Záhřeb se připravovala na možnost, že se z břehů vylije řeka Sáva, podotkla AP, podle níž záplavy způsobené přívalovými dešti trápí i Černou horu.

Všechny tři tiskové agentury připomněly v souvislosti s povodněmi v Bosně globální oteplování. Změna klimatu zvyšuje intenzitu srážek, protože teplý vzduch zadržuje více vlhkosti, píše AP. Současným záplavám v Bosně předcházely v létě dlouhotrvající vysoké teploty a sucho.

Podíl.
Exit mobile version