Aktual.: 29.08.2024 11:42

Brusel – Země EU musí odstranit omezení pro používání zbraní poskytnutých Ukrajině, prohlásil dnes v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajinci podle něj musí mít možnost mířit na místa, odkud je Rusové bombardují a ostřelují. Borrell s novináři mluvil před začátkem neformálního setkání unijních ministrů zahraničí, jehož hlavním tématem bude právě situace na Ukrajině. Schůzky se účastní i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Česko zastupuje Jan Lipavský.

„Musíme zrušit omezení týkající se zbraní a umožnit, aby Ukrajinci mohli mířit na cíle, odkud je Rusové bombardují,“ řekl Borrell při společném prohlášení s Kulebou. Jen v pondělí podle něj Rusko vyslalo na ukrajinská města více než 300 raket a dronů. „Je jasné, že chtějí zničit elektrickou infrastrukturu země před nadcházející zimou,“ dodal šéf unijní diplomacie.

Podle Dmytra Kuleby Ukrajina již několikrát prokázala, že Rusko dokáže porazit, potřebuje ale pomoc a podporu spojenců. Získat povolení k zásahům také proti legitimním vojenským cílům v Rusku, je podle něj zásadní. „Jsou to většinou místa, odkud jsou vysílány strategické bombardéry, které útočí na ukrajinské vojáky, občany i kritickou infrastrukturu,“ vysvětlil ukrajinský ministr. Když nebudou platit žádná omezení, Ukrajinci podle něj dokáží mnohem efektněji zabránit Rusku v útocích a rovněž i zlepšit situaci ukrajinských vojáků na bojištích.

Česká republika podporuje výzvu, aby Ukrajina mohla použít poskytnuté zbraně podle vlastního uvážení. „Česko, když dodává zbraně na Ukrajinu, jejich použití neomezuje,“ řekl českým novinářům v Bruselu ministr zahraničí Jan Lipavský. „Neklademe si podmínky a to z jediného prostého důvodu, protože Ukrajina má právo bránit se proti agresi podle mezinárodního práva a taková obrana se může odehrát i na území agresora,“ dodal ministr s tím, že bude nabádat spojence Kyjeva, aby od svých omezení ustoupili.

Během pracovního oběda je naplánována diskuse se šéfem turecké diplomacie Hakanem Fidanem. Turecko se takové schůzky neúčastnilo několik let. Ministři s ním mají hovořit o situaci na Blízkém východě.

Mezi dalšími tématy jednání je také situace ve Venezuele po tamních prezidentských volbách, jejichž výsledky Evropská unie neuznala.

Podíl.