Aktualizace: 24.06.2024 19:48

Lucemburk – Evropská unie dosáhla politické dohody na dalších sankcích proti palestinskému hnutí Hamás i násilným židovským osadníkům. Podle agentury Reuters to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell bez dalších podrobností.

Izrael a Hamás spolu válčí v Pásmu Gazy po teroristických útocích palestinských ozbrojenců z loňského října, při nichž zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 osob palestinští ozbrojenci odvlekli na území Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby vyžádala životy více než 37.600 Palestinců.

Podle palestinských úřadů rovněž na okupovaném Západním břehu Jordánu od loňského října zemřelo nejméně 530 Palestinců při izraelských operacích a také při násilných akcích extremistických židovských osadníků.

O násilí židovských osadníků vůči Palestincům na Západním břehu, včetně nezákonného zabíjení Palestinců, hovořila už v prosinci zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). Izraelská vláda tehdy tuto zprávu odmítla s tím, že bagatelizuje bezpečnostní hrozby pro Izrael. Armáda razie na Západním břehu zdůvodňuje zatýkáním palestinských radikálů, umírají při nich ale i civilisté.

Borrell se dnes k sankcím vyjádřil po schůzce ministrů zahraničí členských států EU v Lucemburku, kde jednali kromě situace na Blízkém východě o ruské agresi na Ukrajině, ale i o Gruzii či západním Balkánu. Česko zastupoval šéf diplomacie Jan Lipavský.

Borrell: Riziko, že se konflikt v Gaze přelije do Libanonu, je čím dál větší

Riziko, že se konflikt na Blízkém východě přelije na jih Libanonu, je podle Borrella každým dnem vyšší. Borrell to uvedl během jednání unijních ministrů zahraničí v Lucemburku. 

„Jsme na prahu rozšíření války,“ řekl Borrell novinářům. Hizballáh podporovaný Íránem začal na Izrael útočit nedlouho po teroristických útocích hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října. Jak Hizballáh uvedl, s útoky nepřestane, dokud v Pásmu Gazy nezavládne příměří. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh pak minulý týden varoval, že pokud Izrael zaútočí na jeho pozice v Libanonu, mohl by se terčem útoků hnutí stát i Kypr, který podle Nasralláha s židovským státem vojensky spolupracuje.

„Je absolutně nepřijatelné vyhrožovat suverénnímu státu Evropské unie,“ uvedl dnes řecký ministr zahraničí Jorgos Gerapetritis. „Stojíme při Kypru a budeme se všichni společně bránit proti všem druhům hrozeb přicházejících od teroristických organizací,“ dodal. Situaci mezi Izraelem a Hizballáhem označila za znepokojivou i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „Další eskalace by byla pro lidi v regionu katastrofou,“ dodala s tím, že Libanon brzy navštíví.

V posledním týdnu vzrostly obavy, že by letitý konflikt mezi Hizballáhem a Izraelem zostřený izraelskou ofenzivou v Pásmu Gazy mohl přerůst ve válku. V Pásmu Gazy bojuje izraelská armáda s hnutím Hamás v odvetě za jeho teroristický útok na Izrael z loňského 7. října a Hizballáh je spojencem Hamásu. Obě hnutí podporuje Írán, který je dlouhá léta úhlavním nepřítelem Izraele.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.