Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 02:20

Praha – Fotbalista Jan Bořil oslavil výhrou 2:0 nad Albánií velký návrat do české reprezentace po více než třech letech. Obránce pražské Slavie si vážil, že svým výkonem pomohl národnímu celku k zisku dalších tří bodů ve skupině B1 Ligy národů. Třiatřicetiletý nejstarší hráč v aktuální nominaci novinářům po utkání řekl, že se po dlouhé pauze cítil v mužstvu velmi dobře.

Pozvánku dostal až dodatečně v pondělí, přesto se objevil rovnou v základní sestavě. „Hned po nedělním derby se Spartou jsem věděl, že dostanu nominaci. Užil jsem si to jak já, tak i kluci. Musíme poděkovat fanouškům, hrozně nám pomohli. Zaslouženě jsme vyhráli,“ uvedl Bořil.

Český tým téměř na den přesně po roce vrátil Albánii prohru 0:3 z Tirany v kvalifikaci na letošní mistrovství Evropy. „Porazili jsme těžkého soupeře. Věděli jsme, že mají nechutná křídla, nebezpečná a rychlá. Ale dnes jsme jim nic nedovolili. Koukali jsme na videa, dobře jsme se na ně připravili. Vlastně měli jedinou střelu,“ ocenil rodák z Nymburka.

Bořil završil svůj velký příběh. Za národní tým nastoupil naposledy začátkem července 2021 v Baku ve čtvrtfinále Eura při porážce 1:2 s Dánskem. Později mu po těžkém zranění kolena hrozil konec kariéry, ale vrátil se do základní sestavy Slavie a nakonec také reprezentace, v níž si dnes připsal 28. start.

„Před rokem mi někteří lidé chtěli ukončit kariéru. Ale já jim chtěl dokázat, že jsem bojovník, že se dokážu vrátit. V první řadě jsem se soustředil na klub, reprezentace je ještě o level výš,“ prohlásil Bořil.

Ocenil atmosféru, jakou na stadionu konkurenční Sparty na Letné vytvořilo téměř 18 tisíc diváků. „Je to reprezentace, každý nám fandí. Byl plný dům. Zabrali jsme hned od začátku a pomohl nám rychlý gól,“ připomněl Bořil, že klubový spoluhráč útočník Tomáš Chorý dal první ze svých dvou branek v zápase již ve třetí minutě.

Slavii se na podzim daří, její intenzivní styl se obránci hodil i při návratu do reprezentace. „Ve Slavii musí útočit i třetí stoper. Pro mě bylo úžasné už jen se vrátit do nároďáku. Cítil jsem se velmi dobře, jako bych v něm žádnou velkou pauzu vůbec neměl. Nastoupili kluci, co v klubech hrají, což bylo znát. Stejně jako dobrá souhra, nás slávistů, Tomáše Chorého zase dobře znají kluci z Plzně. Dařilo se nám po všech směrech,“ vyzdvihl Bořil.

Podíl.
Exit mobile version