Události v regionech: Problém se štěnicemi v některých brněnských městských bytech (zdroj: ČT24)

Štěnice trápí obyvatele některých městských bytů v Brně. V září se navíc objevily také na kolejích Masarykovy univerzity. Vedení magistrátu i vysoké školy situaci řeší. Odborné firmy ale upozorňují, že likvidace škůdců může trvat dlouho.

Štěnice už několik měsíců znepříjemňují život například obyvatelům bytového domu ve Zderadově ulici nedaleko centra Brna. „Určitě je tady má víc než polovina lidí. Je to hrozné, bojíte se chodit po chodbách, do výtahu, pozvat si přátele,“ řekl jeden z obyvatelů domu.

„My jsme v tomto bytovém domě zaznamenali větší výskyt štěnic na počátku letošních prázdnin. Oslovili jsme odbornou firmu a také krajskou hygienickou stanici,“ nastínil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Likvidátoři hmyzu v domě od června zasahovali už devětkrát, zatím ale neúspěšně. „Štěnice vykazují vysoký stupeň odolnosti vůči všem přípravkům, i těm profesionálním,“ řekl majitel odborné firmy Radomír Kopr.

Hmyz se musí v bytech hubit opakovaně

Výskyt štěnic trápí i další obyvatele městských bytů. Loni magistrát dezinsekci objednával celkem sedmadvacetkrát, z toho ve čtyřiceti procentech případů právě kvůli štěnicím. Průměrně za jednu zaplatil šest tisíc korun. Letos už je počet objednávek skoro stejný, navíc vzrostla jejich průměrná cena.

„Objem prací je letos větší. Jedná se například o opakované postřiky v místech, kde se to dřív nedělalo. Máme informace od bytového ombudsmana, že na tuto problematiku se nájemníci ptají mnohem více,“ poznamenal Poňuchálek.

Štěnice se objevují i na kolejích Masarykovy univerzity

Tři případy výskytu štěnic na kolejích od září řeší také Masarykova univerzita. Naposledy v Komárově. Na problém upozornil student na diskuzním fóru. „Nám se na kolejích čas od času stane, že se tam tito paraziti objeví. Nejčastěji se to stává v době, kdy studenti hromadně přijíždějí,“ popsal mluvčí univerzity Radim Sajbot,

Zatímco na kolejích už odborná firma zasahovala, ve Zderadově ulici na další dezinsekci teprve čekají. Jestli zabere, ale ani tentokrát nevědí.

Podíl.
Exit mobile version