Aktualizace: 22.02.2024 14:16

Praha – Boj proti terorismu, sexuálnímu zneužívání dětí nebo proti kybernetickým hrozbám nelze podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vnímat pouze jako národní problém. Rakušan to dnes uvedl v tiskové zprávě po jednání s ředitelem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopherem Wrayem v Praze. S ředitelem ministr hovořil i o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK), při které zemřelo 14 lidí. Wray podle ministerstva vyjádřil soustrast rodinám obětí.

„Pro Českou republiku je důležitá spolupráce nejen v rámci Evropské unie, ale i s dalšími partnery. Spojené státy americké v tomto ohledu patří mezi ty klíčové,“ uvedl Rakušan. Podle mluvčího ministerstva Adama Rözlera se jednání zúčastnili i zástupci policie. „Všichni přítomní se shodli, že v takto nastavené vzájemné spolupráci zejména v oblasti závažné kriminality chtějí i nadále pokračovat,“ uvedl mluvčí.

Jako příklad spolupráce obou zemí zmínil Rözler úterní vydání gruzínského občana Polada Omarova do Spojených států. V USA ho podezírají z nájemné vraždy či spiknutí a označují ho za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. Proti vydání k trestnímu stíhání se Omarov neúspěšně bránil u českých soudů.

Při setkání Rakušan s Wrayem hovořili také o střelbě na FF UK z 21. prosince, kdy student školy zastřelil v budově 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 studentů či vyučujících zranil. „Ředitel kondoloval české straně k této tragické události a vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ dodal Rözler.

Americké velvyslanectví už minulý týden uvedlo, že „návštěva potvrzuje a zdůrazňuje dlouhodobý význam mezinárodních partnerství FBI v boji proti současným globálním hrozbám“.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.