Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 15:16

Komárno (Slovensko) – Boj proti nelegální migraci má pro Slovensko, Maďarsko a Srbsko absolutní prioritu, zásadní je ochrana vnějších hranic Evropské unie. Po dnešním setkání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Komárnu to dnes uvedl slovenský premiér Robert Fico.

„EU nepotřebuje redistribuci nelegálních migrantů, kteří se dostanou na území EU. EU nepotřebuje žádné kvóty, ale EU potřebuje opatření ohledně spolupráce se zeměmi, které (…) chtějí chránit vnější hranice,“ řekl Fico.

Slovenský premiér také uvedl, že se s Orbánem a Vučičem shodnul na tom, že boj proti nelegální migraci má mít „absolutní prioritu“. Odmítl znovu migrační pakt EU, který má podle navrhovatelů vést k lepšímu zvládání migrace, k efektivnějším kontrolám a k rychlejšímu vracení neúspěšných žadatelů o azyl a zavádí mimo jiné princip, že unijním zemím přetíženým migračním tlakem solidárně pomohou ostatní státy.

Vučić uvedl, že regionální spolupráce letos pomohla snížit počty migrantů o 80 procent. Řekl také, že by nikdy nesouhlasil s tím, aby na srbském území byla zřízena podobná migrační centra, která vznikla v Albánii v návaznosti na mezivládní dohodu s Itálií o přesouvání migrantů čekajících na vyřízení žádostí o azyl. Fico ani Orbán podle něj na schůzce nic takového po Srbsku nepožadovali.

Úřad slovenské vlády v pondělí uvedl, že externí centra pro vyřizování žádostí o azyl mimo EU by mohla být „inovativním řešením“ nelegální migrace, připomněla agentura Reuters. S tím dnes souhlasil také Orbán, podle nějž by mohla vzniknout například v Africe.

Předseda slovenské vlády dále řekl, že chce pokračovat ve formátu schůzek s lídry Maďarska a Srbska, kteří podle něj mají podobné názory i na řadu dalších témat. Zároveň odmítl údajné „pokusy zlikvidovat“ formát takzvané Visegrádské čtyřky (kromě Slovenska a Maďarska sdružuje též Česko a Polsko), která podle něj v EU kdysi tvořila účinnou protiváhu dnes převládajícího názoru na migraci. Podle něj by se, až se stane součástí EU, mohlo stát součástí této regionální iniciativy také Srbsko.

Podíl.
Exit mobile version