Události: Potraty v USA (zdroj: ČT24)

V Americe podle nově zveřejněné studie stoupá počet potratů. Platí to i pro většinu států, které po zrušení ústavního práva na umělé přerušení těhotenství před dvěma lety zavedly jejich zákaz. Jde přitom o klíčové téma kampaně demokratické kandidátky Kamaly Harrisové. Tento týden chce na volebních mítincích zdůraznit, že pokud vyhraje, bude navrácení těchto zdravotních práv její prioritou. Naopak republikánský exprezident Donald Trump je proti.

Boj o interrupce v Arizoně se přenesl i do ulic. Třeba jeden z billboardů varuje, že náboženští extrémisté, a nejde o Taliban, chtějí ovládat těla žen. Voliči zde proto rozhodují, jestli má arizonská ústava zaručovat právo na umělé ukončení těhotenství. To samé se děje celkem v deseti státech, ale v pěti by to znamenalo zrušení úplných zákazů i restrikcí potratů.

Pro šedesátiletou viceprezidentku je téma jedním z klíčových, což je patrné i z jejích oficiálních stránek, kde zdůrazňuje, že ženy si mají „o svém těle rozhodovat samy“, a nemá jim do toho mluvit vláda. Slibuje také, že by se jako prezidentka postavila proti případnému zákonu, který by chtěl potraty zakázat na celostátní úrovni.

Kampaň Harrisové čeká, jaký signál voliči v Arizoně vyšlou. Sází zvlášť na voličky, že jí dají hlas, a to právě i proto, že budou chtít zpět právo na umělé ukončení těhotenství. Osobně ji v tom podpořila na mítinku v Texasu, kde jsou potraty zakázané, i superhvězda Beyoncé.

Pro Harrisovou už hlasovala Doreen Pollacková. Nemůže se smířit s tím, že nejvyšší soud zrušil celoamerické právo na potrat. „Kdo bude prezidentem a bude řídit tuto zemi. To je nejdůležitější otázka. A potom potraty,“ prohlásila demokratická volička v Arizoně.

Trump otázku potratů ve svých hlavních prioritách nezmiňuje

Pro osmasedmdesátiletého exprezidenta není otázka potratů zdaleka tak důležitá a vůbec ji nezmiňuje v seznamu svých dvaceti hlavních priorit. Zároveň se ale Trump hrdě hlásí k tomu, že dva roky starý přelomový verdikt nejvyššího soudu přišel díky tomu, že mezi soudce za svého prezidentství jmenoval tři konzervativce, kteří přispěli ke zrušení precedentu stanovenému v roce 1973 případem Roe versus Wade.

Podle odpůrců je současný stav v Arizoně, kdy je potrat legální do 15. týdne, zcela vyhovující. „Nemyslím si, že by potrat měl být legální, protože zabíjíte člověka. Nechci, aby Kamala byla prezidentkou,“ řekla volička Trumpa v Arizoně Lindsay.

Republikánská kampaň zas platí spoty, které útočí na práva transgender osob – včetně operací změn pohlaví ve vězeních, které byly přitom za Trumpova prezidentství legální. „Ona je víc na straně transgender osob a LGBT. Zatímco Trump má vůči nim předsudky,“ poznamenal volič Harrisové Hayley Gutierrez.

Pozornost získává i bývalý nezávislý kandidát Robert Kennedy mladší, který v kampani pomáhá Trumpovi. V médiích naznačil, že v případě vítězství bude mít vliv na zdravotnictví. V minulosti přitom kritizoval dětské očkování i vakcíny proti koronaviru zvlášť u Afroameričanů. Odmítal, že HIV způsobuje AIDS a signál 5G podle něj slouží masovému sledování. Odborníci to označují za nebezpečné konspirační teorie.

Podíl.
Exit mobile version