Aktual.: 27.10.2024 15:10

Teplice – Fotbalisté Bohemians zvítězili ve 13. kole první ligy v Teplicích 2:1 a pošesté za sebou bodovali na hřištích soupeřů. O jejich výhře rozhodly dvě branky Jana Matouška v prvním poločase, na které odpověděl v 67. minutě snížením Robert Jukl. Severočeši nepotvrdili výhru z minulého kola na Slovácku a nebodovali po třech kolech. V tabulce jim patří 14. místo, Pražané se posunuli na osmou příčku.

Oba týmy nastoupily bez svých nejlepších střelců, zranění nepustila na hřiště domácího Gninga a na druhé straně Hilála. I bez pětigólových kanonýrů se ale od začátku rodily střelecké příležitosti. Už ve druhé minutě po pasu Švandy zazdil tutovku teplický Horský, který trefil jen gólmana Frühwalda.

Jak naložit s vyloženou šancí, ukázali Teplickým „Klokani“. Přispěla k tomu Havlova chyba v rozehrávce, jehož obral o míč Drchal, poslal jej Matouškovi a ten bez problémů střelou k tyči poslal svůj tým do vedení.

Rychlý gól určil další ráz první půle. Severočeši se snažili aktivní hrou zlikvidovat manko, měli mírnou územní převahu, jenže s minimem šancí. Čerepkaiovu hlavičku chytil Frühwald, na opačné straně po brejku vypálil těsně vedle Matoušek.

Tlak Teplic sílil, Kričfaluši zamířil o kousek mimo, podobně lehce nepřesný byl pokus Trubače. Obrana hostí byla v plné permanenci, ale odolala všem atakům. Navíc udeřila z ojedinělého brejku, který opět připravil Drchal a znovu zakončil, tentokráte zblízka, Matoušek. V ligové sezoně si polepšil na čtyři branky, zároveň v nejvyšší soutěži prožil první dvougólový zápas od loňského dubna.

Tři teplická střídání o přestávce měla u domácího týmu zvýšit údernost a efektivitu útoku. Ale dlouho zůstávalo jen u tlaku a převahy, kterou si Severočeši udržovali.

Po hodině hry hlavičkoval po rohu těsně nad Mičevič, řadu centrů do vápna odvrátila obrana Bohemians. Pokud něco prošlo, stál mezi tyčemi jistý Frühwald.

Odměna přišla v 67. minutě, kdy po obléhání branky a střele Vachouška zamířil k tyči Jukl a první brankou v ligovém ročníku vtiskl duelu nový náboj. Navíc si dal dárek k pondělním 26. narozeninám.

Domácí gól povzbudil, přidali na útočné intenzitě, na což odpověděli Pražané také větší brejkovou aktivitou. Bylo zaděláno na zajímavý a dramatický závěr, jenže v něm už závary před brankami opadly a hosté taktickou hrou výhru udrželi. Teplice prohrály doma popáté v tomto ligovém ročníku. Naopak Vršovičtí získali venku v sezoně nejvyšší soutěže 12 z celkových 16 bodů a v Teplicích neprohráli ve čtvrtém ligovém duelu po sobě.

Hlasy trenérů po utkání:

Zdenko Frťala (Teplice): „V úvodu zápasu jsme udělali brutální chybu, a pomohli tak soupeři k vedoucímu gólu. Vytvořili jsme si pak řadu příležitostí, které sice nebyly stoprocentní, ale zakončení i tak mělo být lepší, dnes bylo spíš hrozné. Už jsem si myslel, že tento stav nás opustil, ale dnes jsme si to zase připomenuli. Ale nesouvisí to s absencí Gninga, není to jen o něm, je to o celém týmu a dalších hráčích. Musím ale kluky pochválit, že i za stavu 0:2 měli velkou snahu s tím něco udělat. Pomohla nám tři střídání v poločase, chtěli jsme něco změnit v systému hry, ale gól se nám stejně nepodařilo vstřelit. Moc nás to mrzí, dnes byla Bohemka porazitelná.“

Jaroslav Veselý (Bohemians 1905): „Jsem moc rád, že jsme tento duel zvládli, mluvil jsem s hráči o tom celý týden a zdůrazňoval jsem, že je to pro nás společně s utkáním proti Pardubicím jedno z klíčových období podzimu. Dobře jsme do toho odstartovali. Dnes to byla ohromná válka. Musím složit domácím obrovský kredit, bojovali, dřeli, až mně jich bylo skoro líto, protože prohrávají zápasy, které si prohrát nezaslouží a sype se to na ně. My jsme si to ubojovali. Musím ocenit své hráče za aktivitu. Moc si bodů vážíme, jsou dílem celého týmu.“

FK Teplice – Bohemians Praha 1905 1:2 (0:2)

Branky: 67. Jukl – 6. a 40. Matoušek. Rozhodčí: Černý – Antoníček, Podaný – Petřík (video). ŽK: Kovařík, Frühwald (oba Bohemians). Diváci: 4115.

Sestavy:

Teplice: Ludha – Mareček, Havel (46. Emmer), Mičevič (73. Havelka) – Švanda (61. Bílek), Jukl, Kričfaluši, Harušťák – Trubač – Horský (46. Labík), Čerepkai (46. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Bohemians: Frühwald – A. Kadlec (86. Shejbal), Křapka, Vondra, Kovařík – Smrž (11. Jindřišek), Hůlka – Drchal, Čermák (70. Hrubý), Matoušek (70. Zeman) – Ristovski (86. Jánoš). Trenér: Veselý.

Podíl.