Aktual.: 4.10.2024 22:20

Praha – První ze tří vyprodaných koncertů amerického písničkáře Boba Dylana dnes v pražské hale O2 universum nabídl jeho folkrockové a bluesové písně. Během téměř dvou hodin zazněly především skladby z Dylanova studiového alba z roku 2020 Rough & Rowdy Ways, které obsahuje skladby jako False Prophet, I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You nebo Goodbye Jimmy Reed. Jednu z nejvlivnějších kulturních osobností, jejíž význam překročil hranice hudby, doprovodila čtyřčlenná kapela. Její výkon několikrát už během písní, jako například při Black Rider, doprovodil aplaus publika. Dylan se na spoře osvětleném pódiu doprovázel na klavír, několikrát sáhl po typické foukací harmonice, ale na kytaru z počátků jeho kariéry nedošlo.

Koncert, který se obešel bez předkapely, provázela u vstupu nezvyklá opatření. Návštěvníci, kterých se podle pořadatelů sešlo přes 4000, museli uzamknout své mobily do speciálních pouzder, aby je nemohli použít během vystoupení a nemohli nahrávat audio a video. Porušení podmínek mohlo mít za následek okamžité vykázání z koncertu bez možnosti náhrady. Také nebylo možné využít elektronické vstupenky, lidé si je museli vytisknout.

Návštěvníci Dylanových koncertů se musí připravit na to, že umělec komunikuje výhradně svou hudbou a vůbec nepromlouvá k publiku. Stejně tak nabízí úpravy svých starších písní, které bezpečně poznávají pouze velcí znalci jeho tvorby.

Další dvě vystoupení se konají na stejném místě 5. a 6. října. Budou součástí jeho tour Rough & Rowdy Ways, jehož název odkazuje k Dylanově poslednímu studiovému albu z roku 2020. V Praze třiaosmdesátiletý Dylan zahajuje evropské turné. Poté zamíří do Německa, Francie, Lucemburska a Velké Británie.

V České republice se Dylan poprvé představil před 30 lety, 16. července 1994 zahrál v naplněné hokejové hale na pražském Výstavišti. Naposledy vystoupil v Praze před pěti lety. V zaplněné Lucerně třikrát nabídl komorně laděný koncert, na kterém zazněly jeho staré hity v nových aranžích i skladby z jeho desky Tempest z roku 2012.

Dylan za svoji šedesátiletou hudební kariéru napsal přes 600 písní a celosvětově prodal přes 125 milionů desek. Řadí se také k uznávaným literátům, jako první rockový hudebník získal Pulitzerovu cenu a v roce 2016 obdržel také Nobelovu cenu za literaturu.Za svoji kariéru vydal Dylan 40 studiových alb a na koncertních pódiích se setkal například s Joni Mitchellovou či Joan Baezovou. Mnohé z jeho písní se dočkaly coververzí. Prodělal několik stylových proměn, začínal jako folkový písničkář, poté se k nelibosti části příznivců postavil do čela elektrifikované rockové kapely. Zatím poslední nahrávku Shadow Kingdom vydal Dylan v loňském roce. Jde o soundtrack ke stejnojmennému koncertnímu filmu.

Podíl.