Zástupci STAN a SPOLU se při jednání o koalici ve středních Čechách přiblížili vzájemné dohodě, řekla v úterý volební jednička Starostů a dosavadní hejtmanka Petra Pecková. Podle lídra SPOLU Jana Skopečka (ODS) se jednání výrazně posunula a podařilo se vyřešit řadu dříve konfliktních bodů. Další schůzka bude ve čtvrtek.

Starostové podle Peckové nabídli SPOLU čtyři předsedy výborů místo dosavadních tří, sami by si ponechali dva. Nadále platí i nabídka na většinu křesel v krajské radě pro SPOLU, přičemž Starostové by měli hejtmana.

„Přiblížili jsme se ke vzájemné dohodě, jednání považuji za konstruktivní. Domluvili jsme se na základních parametrech a věřím, že při dalším setkání se už posuneme významně dál,“ prohlásila Pecková. Ve čtvrtek by se podle ní měly probírat konkrétní věci týkající se jednotlivých gescí. Starostové by si podle Peckové rádi zachovali dosavadní resorty a jeden nový si přibrali.

Středočeské zastupitelstvo má 65 členů, z toho vítězné ANO obsadilo 25 křesel. Druhý STAN bude mít dvacet mandátů a třetí SPOLU třináct zastupitelů. Čtvrtá koalice SPD, Trikolory a PRO bude mít čtyři zastupitele. Na pátém místě skončilo Stačilo! se třemi mandáty. Skopeček už dříve řekl, že koalice SPOLU se STAN je preferovaná varianta. Obě uskupení spolu jednala společně naposledy minulý čtvrtek. Podle Peckové SPOLU na schůzku přišlo s požadavkem nad rámec nabídky STAN, který zástupci STAN označili za neakceptovatelný.

Podíl.