Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 18:12

Tel Aviv – Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v Izraeli vyzval tamního premiéra Benjamina Netanjahua, aby využil zabití šéfa palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjáa Sinvára z minulého týdne k ukončení války v Pásmu Gazy. Apeloval na něj také, aby zvýšil přísun humanitární pomoci na toto palestinské území zničené válkou, kterou tam Izrael vede od loňského října s Hamásem v odvetě za jeho útok na Izrael. Informovala o tom agentura Reuters.

Blinken „zdůraznil potřebu využít úspěšnou akci Izraele“, jíž se minulou středu stalo zabití Sinvára, k zajištění propuštění všech rukojmích držených palestinskými ozbrojenci v Pásmu Gazy a k ukončení konfliktu v Gaze „způsobem, který zajistí trvalou bezpečnost pro Izraelce i Palestince“. Sdělil to po jednání Blinkena s Netanjahuem mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Šéf americké diplomacie s izraelským premiérem hovořil také o poválečné obnově Gazy a situaci v Libanonu, kde izraelská armáda před měsícem výrazně zintenzivnila letecké údery proti hnutí Hizballáh a od začátku října zahájila i pozemní operaci na jihu země. „Diskutovali také o potřebě odradit další regionální agresi ze strany Íránu a jeho spojenců,“ uvedl Miller.

Podle agentury AP je Blinken nyní už na 11. návštěvě Izraele od začátku války v Pásmu Gazy, která vypukla po teroristickém útoku Hamásu na Izrael loni 7. října. Spojené státy jsou spolu s Egyptem a Katarem prostředníky jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, která jsou ale od loňského prosince neúspěšná. Loni koncem v listopadu se podařilo dojednat zatím jediné příměří, kdy během týdne Hamás propustil stovku rukojmích a Izrael 240 palestinských vězňů.

Šéf americké diplomacie do Izraele dorazil jen několik hodin poté, co libanonské militantní hnutí Hizballáh vypálilo na centrální a severní Izrael rakety, což v nejhustěji obydlených částech židovského státu spustilo varovné sirény. Útok si nevyžádal oběti ani větší škody. Většinu střel zachytí izraelská protivzdušná obrana.

Izraelská armáda uvedla, že většinu z pěti raket odpálených z Libanonu sestřelila a jedna dopadla na otevřené prostranství. Dalších 15 raket Hizballáh odpálil na severní Izrael. Oběti hlášeny nebyly. Hnutí tvrdí, že terčem útoku byly izraelské vojenské objekty.

Podíl.
Exit mobile version