Komerční prezentace Aktualizace: 25.07.2024 20:32

Prostějov – Český cyklista Pavel Bittner z týmu dsm-firmenich PostNL obsadil druhé místo v dnešní úvodní etapě závodu Czech Tour. V závěrečném hromadném spurtu ho po více než 151 kilometrech předčil jako jediný Američan Luke Lamperti z jiné worltourové stáje Soudal Quick-Step. Třetí byl Izraelec Itamar Einhorn.

„Chtěl jsem sice vyhrát, chybělo málo, ale druhé místo před domácím publikem se počítá. Mám formu a myslím, že jsou další etapy, kde je šance na vítězství,“ uvedl Bittner pro oficiální web závodu.

Většinu z dnešní trasy z Prostějova do Ostravy s převýšeným přesahujícím 1400 metrů strávili v úniku čeští závodnici Filip Řeha s Tomášem Kalojírosem, jenž byl nejaktivnějším jezdcem prvního ze čtyř závodních dnů. Přestože si vypracovali několikaminutový náskok, přibližně sedm kilometrů před cílem peloton oba uprchlíky dohonil.

„Jsem moc rád, že byli Češi dnes vidět. A fanoušci jsou od prvního dne skvělí, atmosféra je vynikající,“ ocenil Bittner.

Nakonec se tak o etapovém vavřínu rozhodovalo v hromadném spurtu. Jako první se k útoku odhodlal Bittner, ale Lamperti využil dobré pozice, v níž byl těsně za českým závodníkem. Bittnera těsně porazil, ten pak musel hájit druhé místo před dotírajícím Einhornem.

„Pro mě je vždycky těžké uspět v rovinaté etapě. Zvlášť když tu máte týmy plné sprinterů. Ale stejně nikdy nevíte. Jsem šťastný. Tento závod zahajuje druhou část mé letošní sezony a zahájit ji vítězstvím je skvělý pocit,“ pochvaloval si Lamperti, který jezdí první rok mezi profesionály.

Lampertiho stájový kolega a dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe obsadil 84. místo.

V pátek je na programu druhá etapa. Na trase ze Zlína na Pustevny čeká peloton porce takřka 173 kilometrů.

Cyklistický etapový závod Czech Tour, 1. etapa: Prostějov – Ostrava (151,2 km):

1. Lamperti (USA/Soudal Quick-Step) 3:50:25, 2. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL), 3. Einhorn (Izr./Israel-Premier Tech), 4. Zijlaard (Niz./Tudor Pro Cycling), 5. Molano (Kol./UAE Emirates), 6. Liepinš (Lot./dsm-firmenich PostNL), …14. Neuman (ČR/ATT Investments), 44. Lukeš (ČR/Elkov-Kasper) všichni stejný čas.

Podíl.
Exit mobile version