Aktual.: 10.10.2024 22:30

Bejrút- Letecké údery Izraele v centru Bejrútu dnes večer zabily nejméně 22 lidí a dalších více než 100 zranily, uvádí libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izrael ihned vývoj nekomentoval, agentura AP píše o další eskalaci jeho války s šíitským hnutím Hizballáh.

Izraelci centrální část libanonské metropole v posledních týdnech dvakrát bombardovali a označili ji jako útočiště Hizballáhu. Nový útok podle neoficiálních informací mohl cílit na minimálně jednoho vysoce postaveného představitele militantního hnutí. To skrze svou televizní stanici uvedlo, že pokus zabít šéfa „styčné a koordinační jednotky“ Vafíka Safá selhal. O jeho přežití informovala s odvoláním na své zdroje také agentura Reuters.

Podle agentury AFP byly v Bejrútu slyšet tři výbuchy, přičemž útoky mířily do obytné čtvrti Rás Naba a sousední čtvrti Nuvajrí. Podle agentur byly tyto části libanonské metropole cílem izraelských úderů poprvé. Fotograf AP popsal, že jedna vícepatrová budova byla zcela zničena a další silně poškozena.

Bilance libanonských úřadů postupně vystoupala na 22 mrtvých a 117 zraněných. Informace o tom, jakou část těchto lidí tvořili členové Hizballáhu, neposkytla.

Na konci září izraelský úder v jedné ze čtvrtí centrálního Bejrútu zabil několik členů skupiny Lidová fronta pro osvobození Palestiny.

Izrael minulý týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

Situace v Libanonu prudce eskalovala po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem v polovině září a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha.

Mírová mise OSN na jihu Libanonu tvrdí, že se ocitla pod izraelskou palbou

Bejrút – Mírová mise OSN na jihu Libanonu (UNIFIL) uvedla, že její hlavní velitelství dnes ráno ostřeloval tank izraelské armády. Zraněni jsou dva její vojáci, dodala v prohlášení. Izraelská armáda podle mise ostřelovala i dvě další stanoviště UNIFILu, nikdo nebyl zraněn. Francie spolu s Itálií na příští týden kvůli incidentu chystají schůzku evropských států zapojených do mise, píše AFP. Podle Španělska je ostřelování vážným porušením mezinárodního práva. Velvyslanec Izraele při OSN Danny Danon misi doporučil stažení více na sever, píše Reuters.

Francie spolu s Itálií na příští týden kvůli incidentu chystají schůzku evropských států zapojených do mise, píše agentura AFP. Podle Španělska je ostřelování vážným porušením mezinárodního práva. Velvyslanec Izraele při OSN Danny Danon misi doporučil stažení více na sever, píše Reuters.

„Dnes ráno dva příslušníci mírové mise byli zraněni poté, co tank Merkava izraelské armády vystřelil na pozorovací věž hlavního velitelství UNIFILu v Nákuře, kterou přímo zasáhl,“ uvedla mise v prohlášení. Podle ní sice zranění vojáků nejsou vážná, museli ale být ošetřeni v nemocnici. Další dvě stanoviště izraelští vojáci ostřelovali dnes a ve středu.

„Každý úmyslný útok na členy mírové mise je vážným porušením mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla mise s tím, že izraelská armáda i všichni další aktéři mají povinnost zaručit bezpečnost personálu OSN.

Izraelský velvyslanec při OSN Danon v reakci na incident řekl, že Izrael si nepřeje být v Libanonu, ale i nadále tam bude bojovat proti Hizballáhu, aby ho oddálil od vlastních hranic. Dodal, že Izrael jednotkám mise UNIFIL doporučuje, aby se stáhly pět kilometrů na sever, a tak se „vyhnuly nebezpečí, protože boje se stupňují.“

Italský ministr obrany Guido Crosetto na to reagoval, že OSN ani Itálie nepřijímají rozkazy od izraelské vlády. „Nebyla to chyba, nebyla to nehoda. Může se jednat o válečný zločin, o vážné porušení mezinárodního válečného práva,“ zdůraznil Crosetto. K incidentu se vyjádřila i italská premiérka Giorgia Meloniová, která řekla, že to, „co se děje kolem základny UNIFIL, je nepřijatelné“.

Spojené státy jsou incidentem znepokojeny a naléhají na Izrael, aby ohledně něj poskytnul podrobné informace, řekl dnes mluvčí Národní bezpečnostní rady. Dodal, že je zásadní, aby Izrael během svých bojových operací proti Hizballáhu neohrožoval bezpečí mírových jednotek OSN.

Rozhořčení vyjádřilo i Španělsko, které žádá bezpečnost pro vojáky mírové mise UNIFIL. Izraelské ostřelování sil OSN představuje „závažné porušení mezinárodního práva“, uvedlo španělské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP.

Podle italské agentury ANSA, která se odkazuje na libanonské zdroje, jsou zranění vojáci z indonéského kontingentu. Dvě zasažená stanoviště podléhají italskému kontingentu, uvedla dále ANSA, podle které Crosetto vyvolal kvůli incidentu naléhavé jednání s izraelským velvyslancem.

Francie a Itálie svolávají kvůli incidentu na příští týden videokonferenci evropských států zapojených do UNIFIL, kde je vedle těchto dvou zemí také Španělsko a Irsko. Na schůzce se dohodli Crosetto a jeho francouzský protějšek Sébastien Lecornu. Přesné datum jednání nebylo dosud stanoveno, píše AFP.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí právě i mise OSN. Izrael tvrdí, že chce zničit vojenskou infrastrukturu libanonského hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

V rámci mise UNIFIL slouží přes 10.000 vojáků. Největší kontingenty mají s více než 1000 vojáků Indonésie a Itálie, následují Indie či Malajsie. Mise má dohlížet na plnění rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválená v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Podle informací na stránkách mise v ní nepůsobí čeští vojáci.

Izrael podle vyšetřovací komise OSN v Gaze systematicky ničil zdravotnictví

Izrael při své vojenské operaci proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy systematicky ničil zdravotnickou infrastrukturu, uvádí dnes zveřejněná zpráva nezávislé vyšetřovací komise zřízené Radou OSN pro lidská práva (UNHRC). Podle agentury Reuters zpráva uvádí že takové konání je válečným zločinem a zločinem proti lidskosti. Izrael opakovaně upozorňuje, že ozbrojenci Hamásu civilní infrastrukturu včetně zdravotnické při boji běžně používají jako úkryt. Vyšetřovací komise z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti obvinila i palestinské ozbrojené skupiny, hlavně kvůli jejich nakládaní se zadržovanými izraelskými rukojmími.

Izraelské úřady s vyšetřovací komisí nespolupracovaly a Tel Aviv míní, že je vůči Izraeli zaujatá. Komise obvinila Izrael, že jejím vyšetřovatelům nepovolil vstup do Izraele na okupovaná palestinská území.

Bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která je členkou komise, dnes upozornila na neustávající izraelské „záměrné útoky na zdravotnický personál a zařízení“ ve válce, kterou vyvolal teroristický útok ozbrojenců Hamásu na jih Izraele loni 7. října. Teroristé tehdy v obcích v blízkosti Pásma Gazy zavraždili okolo 1200 lidí a přes dvě stovky jich jich unesli do Pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že palestinští ozbrojenci v Gaze operují z úkrytů v obydlených oblastech, včetně obytných domů, škol a nemocnic, a že se při úderech proti nim snaží vyhnout obětem mezi civilním obyvatelstvem. Hamás popírá, že by využíval civilní infrastruktury pro své ozbrojené operace.

Zpráva vyšetřovací komise také Izrael obviňuje z úmyslného zabíjení a mučení zdravotnického personálu, cílených úderů proti zdravotnickým vozidlům a omezování povolení pro pacienty k opuštění Pásma Gazy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) podle Reuters uvedla, že od květnového uzavření hraničního přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem nemohlo území opustit více než 10.000 pacientů, kteří potřebovali nutnou evakuaci ze zdravotních důvodů.

Válečných zločinů a zločinů proti lidskosti se podle komise UNHRC dopouští i palestinské ozbrojené skupiny. Komise uvedla, že izraelští rukojmí držení těmito skupinami byli vystaveni fyzickému a sexuálnímu násilí a nucené izolaci a měli omezený přístup k vodě, jídlu a hygienickým zařízením. Komise opět vyzvala k okamžitému propuštění rukojmích.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které spravuje hnutí Hamás, na území od zahájení izraelské vojenské operace zemřelo 42.065 lidí a dalších 97.886 bylo zraněno. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci.

Podíl.