Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 14:20

Raleigh (USA) – Úřady na jihovýchodě Spojených států už evidují nejméně 166 mrtvých v souvislosti s bouří Helene, která minulý týden napáchala rozsáhlé škody napříč několika státy. Americká média o tom informují v den, kdy se zasažené oblasti chystají navštívit prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Zatímco se jihovýchod USA vzpamatovává z vichru a záplav, jihozápad se potýká s rekordním vedrem.

Helene si vyžádala oběti v šesti státech, zdaleka nejvíc jich se 77 hlásí Severní Karolína. Bouře, která nejdříve udeřila na Floridě jako silný hurikán čtvrté kategorie, se již zařadila mezi ty nejtragičtější od počátku amerických záznamů, přičemž bilance může dál narůstat. Podle listu USA Today země od roku 1950 zažila jen osm hurikánů, které zabily více než 100 lidí.

Helene za sebou zanechala pás škod dlouhý stovky kilometrů od jihu Floridy až po stát Virginie. Zatímco na pobřeží ji provázel vítr s rychlostí okolo 200 kilometrů v hodině a přílivová vlna vysoká až několik metrů, do oblastí dál ve vnitrozemí přinesla extrémní srážky na úrovni stovek milimetrů vody, které na jihu Apalačského pohoří zvedly hladiny řek na rekordní hodnoty.

I několik dní po bouři zůstávalo v Severní Karolíně, Jižní Karolíně a Georgii přes milion odběratelů bez dodávek elektřiny, uvedla agentura AP. V Severní Karolíně zůstávaly stovky komunikací neprůjezdné, média nadále hlásí problémy s mobilním signálem i přísunem pitné vody.

Zatímco na jihovýchodě USA pokračují pátrací a humanitární operace, obyvatelé v částech Kalifornie a Arizony zažívají pozdní vlnu veder. Ve Phoenixu v úterý teplota vystoupala na 45 stupňů Celsia, což byl rekord nejen pro daný den, ale také celý měsíc. V Palm Springs na jihu Kalifornie bylo ještě tepleji a podle meteorologů budou vedra pokračovat.

Hrozbu extrémního počasí podle klimatologů stupňují změny klimatu poháněné spalováním fosilních paliv. Experti již delší dobu varují, že oteplování klimatu způsobuje častější a intenzivnější vlny veder a také zesiluje hurikány v Atlantiku.

Podíl.
Exit mobile version