Aktual.: 18.10.2024 00:27

Berlín – Po čtvrtečním příletu dnes americký prezident Joe Biden zahájí oficiální část své návštěvy Německa. Dopoledne se setká s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, odpoledne má na programu jednání s kancléřem Olafem Scholzem. Spolu s ním se zúčastní také rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Keirem Starmerem. Hlavním tématem jednání by měla být Ukrajina a její další podpora v obraně proti ruské agresi.

Biden nejprve dopoledne zamíří do sídla německých prezidentů, zámku Bellevue, kde jej s vojenskými poctami přijme Steinmeier. Šéfovi Bílého domu udělí nejvyšší německé státní vyznamenání – Velkokříž Záslužného řádu Spolkové republiky Německo. Naposledy se této pocty z amerických prezidentů dostalo Georgi Bushovi staršímu, který byl v roce 1993 oceněn za zásluhy o znovusjednocení Německa.

Po slavnostní recepci čeká Bidena politická část programu. Mezi čtyřma očima se sejde s kancléřem Scholzem, s nímž má velmi dobré vztahy. V posledních letech spolu úzce koordinovali dodávky vojenské pomoci Ukrajině a podle německých médií budou i dnes zřejmě jednat hlavně o další pomoci zemi, která se třetím rokem brání ruské invazi. Následně se k nim přidají Macron a Starmer.

Biden měl původně dorazit do Německa už minulý týden na státní návštěvu spojenou s řadou ceremonií a symbolických aktů včetně procházky Braniborskou bránou. Kvůli hurikánu Milton, který zasáhl Floridu, ale nakonec návštěvu zrušil. Původně plánovaný třídenní program se vměstnal do jediného dne, schůzka spojenců Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein na západě Německa, které se měl zúčastnit Biden i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, byla ale odložena na neurčito.

Biden ještě dnes z Berlína odletí. Minulý týden měl v plánu se z Německa přesunout do Angoly. Tato návštěva se podle Bílého domu uskuteční ale až v prosinci.

Podíl.