Komerční prezentace Aktual.: 13.09.2024 23:32

Washington – Americký prezident Joe Biden dnes přivítal v Bílém domě britského premiéra Keira Starmera za sílícího tlaku, aby Washington povolil Ukrajině používat dalekonosné západní zbraně k útokům na cíle v ruském týlu. Lídři před novináři uvedli, že budou jednat o Ukrajině a Blízkém východu, na otázky ohledně bojových omezení pro Kyjev nereagovali.

Biden a Starmer si za přítomnosti novinářů vyměnili krátké úvodní proslovy, načež reportéři začali vykřikovat dotazy, než je personál vyprovodil z místnosti. Odpověď zazněla pouze na otázku, co si americký prezident myslí o vyjádřeních Moskvy ohledně hrozící války s NATO. „Na (ruského prezidenta) Vladimira Putina moc nemyslím,“ řekl Biden.

Putin ve čtvrtek uvedl, že NATO by se ocitlo ve válce s Ruskem, pokud by Západ umožnil Ukrajině útočit na cíle hluboko v ruském území. Bidenova vláda mezitím čelí tlaku Kyjeva nebo také některých zákonodárců Republikánské strany, aby podmínky používání dalekonosných zbraní pro Ukrajinu uvolnila. Podle zdrojů amerických médií je otázka jedním z témat dnešního jednání, přičemž Starmer se chystal požádat Bidena o souhlas s využíváním britských střel Storm Shadow, které obsahují i součásti vyráběné v USA.

Bílý dům nicméně před jednáním avizoval, že žádné oznámení se dnes v tomto směru nechystá. Biden a Starmer neplánovali na závěr schůzky společnou tiskovou konferenci.

Oba lídři na úvod setkání řekli, že budou mluvit také o situaci na Blízkém východě, kde již téměř rok zuří válka v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás a kde přetrvávají obavy z širšího konfliktu. Jednání v Bílém domě se dnes účastnili také ministři zahraničí USA a Británie Antony Blinken a David Lammy, jakož i další blízcí spolupracovníci Bidena a Starmera.

Podíl.
Exit mobile version