Aktualizace: 8.02.2024 19:25

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě představuje vedle závodníků výzvu i pro servisní týmy. Vedle počasí hraje od této sezony roli také zavedený zákaz fluorových vosků. Sportovní ředitel českého biatlonu Ondřej Rybář novinářům řekl, že riskantní příprava lyží v kombinaci s horší střelbou měla vliv i při středečním závodě smíšených štafet, v němž Češi skončili čtrnáctí.

„Závod se nepovedl, ale tak to je. Zítra máme před sebou další. Mistrovství teprve začíná. Musíme se poučit z toho, co se nám teď nepovedlo, ale zpátky to nikdo nevezme. V pátek musíme být připravení,“ uvedl Rybář.

Češi ve smíšené štafetě ztráceli od úvodního úseku. Na vině bylo trestné kolo Michala Krčmáře. Spokojení ale nebyli ani s běžeckými časy. Na těžké trati zaostávali a měli dohromady až jedenáctý běžecký čas. „Ponaučení je, že někdy není přehnaný risk úplně dobrý. Chtěli jsme to mít top, ale nevydrželo nám to na lyžích,“ uvedl Rybář a konstatoval, že podle analýz nastaly největší propady v závěrečných kolech každého z úseků.

„Bylo to ale i střelbou. Tam jsme také čistí nebyli. Proto jsem říkal, že to není o tom svádět to na jednoho nebo druhého,“ doplnil k české bilanci jednoho trestného kola a třinácti dobíjeným ranám.

Přípravu lyží komplikovalo deštivé počasí a mokrý sníh. Servisní týmy si stále zvykají na zákaz používání fluorových vosků. „Na tyhle podmínky, kdy je extrémně špinavý sníh, by fluor roli hrál. Je ale zakázaný. Pro spoustu týmů je to nové. Kdyby byly fluorové vosky, nestalo by se to, co včera. Nebyli jsme ale jediní. Patří to ke sportu,“ řekl Rybář.

Rozdíl je také v předzávodním procesu. Dříve stačilo, aby servisní tým nachystal lyže deset minut před startem, pár se označil a putoval do stojanů v prostoru startu. Během štafety se mohlo reagovat na to, pokud by „máza“ nebyla správná, a pro ostatní členy se daly ještě lyže přemazat. To ale už není možné.

„Lyže musí před označením a předáním do prostoru startu projít screeningem, který jasně prokáže, že na lyžích není použit vosk s fluorem. Celá tato procedura trvá zhruba o 40 minut déle. Takže nejsme schopni zareagovat na vývoj prvního člena štafety a těm zbývajícím dodat jinak namazané a připravené lyže,“ vysvětlil Rybář. Totéž platí i pro závody jednotlivců při rozdílech mezi nižšími a vyššími startovními čísly.

Program mistrovství světa bude pokračovat v pátek sprintem žen. Organizátoři navezli dnes do Vysočina Areny novou vrstvu sněhu. „Ten nový má menší zrno a je tupější. Je to ale pro všechny stejné,“ uvedl Rybář.

Během dne servisní týmy na trati testovaly a hledaly nové varianty, které by se jim mohly v dalším průběhu hodit. „Dneska třeba prší, zítra nemá a zase to bude jiné. Takže to, co jsme testovali včera kolem jedné hodiny, kdy bylo bez deště, se dá použít třeba na zítřek, abychom to dali do testu. Je dobré si tu zmonitorovat každou podmínku. I to, co otestujeme dnes, nám dává informaci do dalších dní,“ dodal Rybář.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.