Události v regionech: Stát dostal zámek po odsouzeném majiteli (zdroj: ČT24)

Stát řeší, co s majetkem po odsouzeném podnikateli Jiřím Kubíčkovi. Je to sedmnáct set nemovitostí včetně zámku Bezdružice na Tachovsku. Kubíčkovi letos v lednu odvolací soud potvrdil osm let vězení za to, že připravil investory o dvě a půl miliardy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) chystá zámek do aukce.

Zámek v Bezdružicích pochází ze třináctého století, mezi jeho majiteli byl i slavný Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Před deseti lety ho koupil miliardář Jiří Kubíček. Ten byl v roce 2022 odsouzen k osmi letům vězení za podvedení téměř osmi tisíc investorů. Podle rozsudku způsobil Kubíček škodu dvě a půl miliardy korun.

Policisté mu obstavili majetek včetně bezdružického zámku. Před čtyřmi roky se veřejnosti uzavřel. Když soud letos v lednu potvrdil Kubíčkovi trest, začal ze zámku ve velkém mizet majetek. Na konci prázdnin stát přebíral ruinu.

Vyhlášená restaurace a sbírka vycpanin

Lidé se prý dodnes chodí ptát, jestli stále ještě funguje místní vyhlášená restaurace. Hlavním lákadlem ale byla obří sbírka vycpaných zvířat. Velký sál dnes zeje prázdnotou. Stát musí ze zákona zámek do dvou let prodat. „A utržené prostředky odvést na účet zřízený ministerstvem spravedlnosti právě pro oběti této trestné činnosti,“ vysvětlila ředitelka odboru hospodaření s majetkem státu ÚZSVM Plzeň Linda Rauová.

Ač se cena ještě neví, Bezdružice jsou smířené s tím, že si zámek kvůli jiným investicím nebudou moci dovolit. „Výhled na Bezdružice z toho nádvoříčka je nádherný. Je to smutné, že se zámek i restaurace uzavřely,“ zalitoval starosta Bezdružic Lumír Kadlec (nez.)

„Je to prostě velmi nehospodárná budova. Byť je v dobrém stavu,“ poznamenala Rauová. Do aukce půjde zámek zřejmě do konce roku.

Podíl.