Americký prezident Joe Biden nařídil armádě USA, aby pomohla Izraeli v obraně proti íránským útokům a sestřelila rakety mířící na Izrael. Dění na Blízkém východě sleduje prezident spolu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou v situační místnosti Bílého domu, uvedla agentura Reuters. Berlín, Paříž i OSN odsoudily eskalaci poté, co Írán odpálil rakety na Izrael. Francouzský premiér Michel Barnier situaci označil za nanejvýš vážnou. Podobně reagoval i český ministr zahraničí Jan Lipavský během pořadu Interview ČT24. „Takový útok je nutné jednoznačně odsoudit, nemá žádné ospravedlnění. Je to akt agrese a Izrael má právo se bránit,“ řekl.

O připravenosti bránit Izrael hovořil Biden již během dne s Harrisovou. „Mluvili jsme o tom, jak jsou Spojené státy připravené pomoci Izraeli v obraně před těmito útoky, a o ochraně amerických vojáků v regionu,“ napsal Biden na sociální síti X. Jednání se účastnil také tým Bílého domu pro národní bezpečnost.

Později bezpečnostní mluvčí Bílého domu Sean Savett informoval o Bidenově příkazu americké armádě. Washington v souvislosti s hrozbou íránského útoku proti Izraeli varoval Teherán před následky takového počínání, informovala dříve americká televize CNN.

Generální tajemník OSN António Guterres v reakci na odpálení raket z Íránu na Izrael odsoudil stupňování konfliktu. „Musí to přestat. Rozhodně potřebujeme příměří,“ dodal Guterres v úterním prohlášení. Nový francouzský premiér Barnier vyjádřil znepokojení nad eskalací na Blízkém východě a „přímým konfliktem, který, jak se zdá, probíhá“ mezi Íránem a Izraelem. „Situace je nanejvýš vážná,“ uvedl.

Reaguje i Británie. Úřad premiéra Keira Starmera „zcela odsuzuje“ kroky Íránu poté, co vypálil salvu balistických raket na Izrael, a vyzývá k deeskalaci v celém regionu.

„Írán možná spoléhá na to, že se stále objevuje řada různých mezinárodních politických sil, které se snaží deeskalovat konflikt,“ řekl reportér ČT Jakub Szántó. Podotkl, že ani šéf diplomacie EU Josep Borrell, ani generální tajemník OSN Antonio Guterres se ve svých varováních po útoku nepřiměli k tomu jmenovat Írán jako agresora.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že íránský raketový útok na Izrael odsuzuje „co nejostřeji“. „Naléhavě jsme Írán varovali před touto nebezpečnou eskalací. Írán musí útok okamžitě zastavit. Žene region dále na okraj propasti,“ uvedla Baerbocková v příspěvku na sociální síti X.

Útok odsoudil i Lipavský. „Nemá žádné ospravedlnění, je to akt agrese a Izrael má právo se bránit,“ řekl. „U minulého útoku dobře zafungovala protiletecká obrana Izraele, z několika stovek raket doletěly jen malé počty. Nevíme, jaké dopady budou nyní, ale každopádně to je projev vážné eskalace.“

Podíl.
Exit mobile version