Aktualizace: 4.07.2024 21:56

Velehrad (Uherskohradišťsko) – Benefiční koncert Večer lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku dnes vynesl 1,025 milionu korun. Koncertem vyvrcholil program prvního dne velehradských cyrilometodějských slavností. Lidé mohli posílat dárcovské zprávy, koncert přenášela Česká televize i Český rozhlas. Výsledná částka může podle pořadatelů ještě vzrůst, lidé mohou dárcovské zprávy posílat i v pátek do skončení Dnů lidí dobré vůle. Loni byl výnos po koncertu 805.000 korun.

Výtěžek koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle. Peníze dostane spolek Vstaň a choď, který sdružuje a duchovně provází lidi s tělesným handicapem, zapsaný ústav Blízko nás, který vytvořily rodiny pečující o děti s těžkou formou autismu z několika obcí ve Zlínském kraji, a Nadační fond Adiuvare. Od roku 2005 se díky velehradským koncertům vybralo přes 26 milionů korun.

Na koncertě na nádvoří před velehradskou bazilikou vystoupili Jiří Pavlica s Hradišťanem, kapela Jelen, Javory Beat s Hanou a Petrem Ulrychovými, Viki Olejárová, Folk Team a rodina Kolčavových. Doprovodila je zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka, Sbor Stojanova gymnázia Velehrad, Akademický sbor Žerotín a Slovácký orchestr mladých.

Slavnosti dnes oficiálně zahájila v 18:00 Modlitba za vlast ve velehradské bazilice, zúčastnili se jí také zástupci armády, hasiči, zdravotníci, policisté i politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS), který poté zavítal i na benefiční koncert.

Cyrilometodějské slavnosti ve Velehradě patří k největším církevním akcím v zemi. Každoročně se konají 4. a 5. července, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na Velehrad dnes podle pořadatelů dorazilo kolem 20.000 lidí. Dny lidí dobré vůle vyvrcholí v pátek slavnostní poutní mší.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.