Aktualizace: 29.01.2024 19:09

Praha – Během tohoto týdne se nejprve mírně ochladí, v jeho závěru ale teploty vystoupají až na 12 stupňů Celsia nad nulou. Počasí v úterý budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i na 12 stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty postupně sjednotí na nejvýše sedm stupňů, ale o víkendu se dostanou znovu na 12 stupňů. O víkendu zřejmě nebude mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne a objeví se déšť, místy může i sněžit. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Během dneška bylo místy až plus 13 stupňů, ale na některých místech zvláště ráno mrzlo a na namrzlých silnicích se staly nehody. Také v noci na úterý a v úterý ráno a dopoledne se podle ČHMÚ zřejmě objeví hlavně na západě a jihu Česka mrznoucí mlhy, které mohou působit problémy na silnicích. V místech s nízkou oblačností mohou být v úterý i přes den teploty kolem nuly. Většinou bude ale jasno a nejvyšší denní teploty budou od čtyř do osmi stupňů. Na Šumavě vystoupají možná i na deset stupňů, a v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku dokonce na 12 stupňů.

Ve středu už bude oblačno až zataženo a podobné počasí bude až do konce týdne. Mohou se znovu objevit mrznoucí mlhy a také mrznoucí déšť. Ojediněle se může ve středu tvořit ledovka. Nejvyšší teploty budou mezi čtyřmi až osmi stupni. Ve čtvrtek budou teploty stejné, ale přibyde srážek. V polohách nad 700 metrů budou smíšené nebo sněhové.

V pátek očekávají meteorologové mírně nižší teploty, mezi třemi až sedmi stupni. Objeví se déšť a na východě i v nižších polohách také sněžení. V sobotu už teploty zase výrazně stoupnou, přes den bude mezi sedmi až 11 stupni. I v noci na sobotu budou teploty většinou nad nulou, pouze na východě mohou klesnout na nulu. V noci na neděli bude dva až sedm stupňů nad nulou a přes den v neděli sedm až 12 stupňů. O víkendu se vyskytnou přeháňky i déšť, na horách může také sněžit.

Nejbližší čtyři týdny budou podle dnes zveřejněného měsíčního výhledu počasí ČHMÚ teplotně nadprůměrné, či průměrné. Zvláště tento a příští týden budou pravděpodobně teploty nad dlouhodobým průměrem pro toto období. Následující dva týdny – od 12. do 25. února – už budou teplotně spíše průměrné s minimálními nočními teplotami kolem minus dvou stupňů Celsia a nejvyššími denními kolem pěti stupňů nad nulou.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.