Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 11:28

Benátky/Bourges – Basketbalistky ZVVZ USK Praha a Žabin Brno budou ve čtvrtek v 3. kole Evropské ligy usilovat o druhé vítězství. Pražanky se představí ve skupině D na hřišti zatím neporažených Benátek, Žabiny budou hrát v „béčku“ o druhé místo na palubovce Bourges. Zápas v Itálii začne v 19:30, ve Francii o půl hodiny později.

České mistryně z USK se pokusí navázat na týden starý úspěch proti Györu, který doma porazily 82:68. Obhájkyně bronzu si chtějí upevnit pozici ve skupině. V novém systému z ní postoupí tři týmy a přenesou si do další fáze dosažené výsledky. Čtvrté celky se přesunou do nižšího Evropského poháru.

„Benátky pro nás budou velkou výzvou. Po dvou kolech mají nečekaně dvě výhry, bude to nepříjemný zápas. Je ale příjemné, že na rozdíl od minulých utkání budeme mít na střídačce Maite Cazorlaovou a Brionnu Jonesovou. A budou nejen na lavičce, ale budou i hrát,“ řekla ČTK trenérka Natália Hejková.

Španělská rozehrávačka Cazorlaová se na soupisku USK vrací po zranění, Jonesová se zapojí po působení ve WNBA. V loňské sezoně americká pivotka Pražankám chyběla kvůli přetržené Achillově šlaše. Další podkošová hráčka Australanka Ezi Magbegorová se k týmu přidá po listopadové reprezentační přestávce. Nejlepší střelkyní USK je zatím s průměrem 17 bodů na zápas Španělka María Condeová.

„Oproti začátku sezony je to rozhodně komfortnější situace. Jsme už v silnějším složení. Problémy máme jen na pozici rozehrávaček. Vyoralová a Andělová nejsou typické jedničky, ale spíše dvojky. Cazorlaová sice bude zpět, ale stále se vrací po zranění a nebude hrát celou dobu,“ uvedla Hejková.

Benátky zatím v sezoně vyhrály všech šest zápasů včetně italského Superpoháru, kde porazily Schio. V Evropské lize zvítězily v Györu 80:59 a před týdnem porazily doma Valencii 75:67. Pět jejich hráček má dvojciferný počet bodů na zápas. Nejlepší střelkyní je Awak Kuierová se 14 body.

„Mají silnější tým než v minulých letech. Hraje tam také (Kamiah) Smallsová, která vloni nastupovala za Villeneuve-d’Ascq a v semifinále měla velký podíl na naší porážce. Dále je tam i bývalá hráčka USK Praha (Dragana) Stankovičová,“ doplnila Hejková.

Žabiny na úvod soutěže doma zdolaly přesvědčivě Olympiakos (92:61) a pak podlehly v hale favorizovaného Mersinu (74:88). Jejich soupeř Bourges má rovněž bilanci výhry a prohry.

„Odletěli jsme s cílem poprat se o co nejlepší výsledek, který by nám zachoval možnost stále bojovat o druhé místo v tabulce a hlavně udržet se ve hře o postup,“ uvedl v tiskové zprávě trenér Viktor Pruša.

Jeho tým ve dvou dosavadních duelech poznal, že se může měřit s absolutní evropskou špičkou. „V Turecku nám utekl začátek, na což jsme pak doplatili a stálo nás to příznivější výsledek. V přípravě jsme se zaměřili na detaily a věřím, že je promítneme do výkonu,“ řekl Pruša.

Žabiny se s Bourges utkaly před třemi lety v play off EuroCupu, kdy s tradičním francouzským klubem dvakrát prohrály. „Dnes jsme v jiné situaci, posunuli jsme se o kus dál a chceme v Bourges zabojovat o druhé místo ve skupině,“ konstatoval Pruša.

Podíl.
Exit mobile version