Aktual.: 30.09.2024 17:05

Praha – Předseda opozičního hnutí a expremiér Andrej Babiš (ANO) podal námitku podjatosti proti soudkyni z odvolacího řízení v kauze Čapího hnízda. Uvedly to Seznam Zprávy, ČTK následně informaci potvrdil Babišův advokát Michael Bartončík. Babišovi vadí, jak soudkyně formulovala žádost o zbavení imunity jeho spoluobžalované, europoslankyně Jany Nagyové (ANO). Věcí se dnes neveřejně zabýval pražský vrchní soud, zatím není jasné, jak rozhodl.

Babišova námitka míří proti předsedkyni senátu pražského vrchního soudu Evě Brázdilové. „Zjištěné okolnosti zakládají důvodné pochybnosti o poměru předsedkyně odvolacího senátu k projednávané věci, respektive osobám obžalovaných,“ napsal ČTK Bartončík.

Žádost adresovaná Evropskému parlamentu podle advokáta zcela pomíjí současný procesní stav kauzy, zejména existenci dvou nepravomocných zprošťujících rozsudků. Bartončík dále tvrdí, že soudkyně v textu žádosti „implicitně konstatovala vinu obou obžalovaných“, což je podle něj v příkrém rozporu s presumpcí neviny. Poukázal i na to, že žádost se opírá o závěry bruselského úřadu pro vyšetřování podvodů OLAF, které byly podle něj v českém trestním řízení spolehlivě vyvráceny důkazy.

Na to, že odvolací vrchní soud má dnes na programu jednání týkající se Čapího hnízda, upozornil ráno server iROZHLAS, který vyšel z aplikace Infosoud. „S ohledem na skutečnost, že se jedná o neveřejné zasedání v procesní věci, Vrchní soud v Praze nebude sdělovat, jak rozhodl,“ uvedl dopoledne na dotaz ČTK mluvčí soudu Vít Tomáš Vatra. Závěry zasedání musí soud nejprve sepsat a informovat o nich účastníky řízení.

Server Česká justice dnes napsal, že obhájce Nagyové Josef Bartončík opakovaně žádal odvolací senát o to, aby řízení přerušil. To, že tak Brázdilová neučinila, považuje advokát za porušení soudcovských povinností. Ve stížnosti, kterou zaslal předsedovi vrchního soudu, také vyjádřil pochybnost, zda Brázdilová není podjatá. V žádosti o zbavení imunity totiž podle něj soudkyně na europarlament apelovala, aby rozhodl „v zájmu právního státu a zachování důvěry ve volené zástupce“, správně by ale podle advokáta měla pouze popsat žalovaný skutek a průběh trestního řízení.

Vrchní soud se kauzou dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách zabývá poté, co státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku Městského soudu v Praze z letošního února.

Nagyová byla v létě za hnutí ANO zvolena do Evropského parlamentu, čímž získala imunitu. Soud europoslance požádal, aby Nagyovou imunity zbavil, Evropský parlament ale o žádosti dosud nerozhodl. Pokud jí vyhoví, bude moci soud v řízení pokračovat.

Šaroch v obžalobě tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Městský soud ale už dvakrát dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Obdobně rozhodl už loni, nepravomocný rozsudek ale odvolací soud na podzim zrušil a nařídil případ znovu projednat. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Podíl.