Po dvou letech se v sobotu v Praze koná volební celostátní sněm opozičního hnutí ANO, na kterém bude obhajovat pozici předsedy bývalý premiér Andrej Babiš. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček na svoji pozici. Nemají protikandidáty. Na řadové místopředsedy nominovaly kraje osm lidí.

Jedna pozice místopředsedy je v nynějším vedení ANO neobsazená, největší šanci na její zisk má podle krajských nominací poslanec Robert Králíček. Více nominací než on získali pouze současní místopředsedové – Alena Schillerová, Richard Brabec a Radek Vondráček. Výraznější změny v užším vedení ANO se tedy neočekávají.

Zatímco Králíček má devět nominací, další čtyři kandidáti pouze po jedné. Jde o poslance Janu Mračkovou Vildumetzovou, Romana Kubíčka, Josefa Bělicu a dřívějšího druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Na členy předsednictva dostalo podporu krajů celkem 18 lidí.

Od minulého sněmu, který se uskutečnil v únoru 2022, se asi nejvýraznější personální změna ve hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním totiž Babišova protikandidáta podpořili tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i bývalý ostravský primátor Tomáš Macura. Oba už nejsou členy ANO.

V dopoledním bloku sobotního jednání vystoupí s projevy Babiš, Havlíček a Schillerová. Po obědě zástupci ústředních orgánů ANO přednesou zprávy, například o činnosti a hospodaření. Odpoledne přijdou na řadu volby předsednictva, rozhodčí a smírčí komise a kontrolní komise hnutí. Vystoupení hostů podle programu není v plánu, stejně jako tomu bylo před dvěma lety.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.